Ο Χάρολντ Ρέιμις, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους του Χόλιγουντ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, διάσημος από το «Ghostbusters» και τη «Μέρα της Μαρμότας», πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 69 ετών.

Μολονότι οι ταινίες του δεν αναγνωρίστηκαν ως ποιοτικές από τους κριτικούς, υπήρξαν εμπορικές επιτυχίες που δεν έπεσαν ποτέ στα χαμηλά επίπεδα στα οποία μας έχει συνηθίσει η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος. Και ο ίδιος άλλωστε υπήρξε μια ιδιάζουσα περίπτωση κινηματογραφιστή, αναζητώντας πάντα μια διαφορετική οπτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καριέρας του – με το «Ghostobusters» το οποίο συνέγραψε και στο οποίο πρωταγωνίστησε να είναι η πιο εμπορική κωμωδία των 80s και με τη θαυμάσια «Μέρα της Μαρμότας» (1993) την οποία σκηνοθέτησε, με πρωταγωνιστή τον καλό του φίλο Μπιλ Μάρεϊ, ακόμα φρέσκια – εκείνος αποφάσισε να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ και να μετακομίσει στο αγαπημένο του Σικάγο.

Από εκεί γύρισε το «Ανάλυσέ το» με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Μπίλι Κρίσταλ, μια από τις πιο εμπορικές επιτυχίες των ’90s. «Είναι σημαντικό αυτό που έκανα γιατί είμαι ντόπιος. Ντόπιος. Μια έννοια που δεν υπάρχει στο Λος Αντζελες» είχε πει ο Ρέιμις, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές μιας σπάνιας μόλυνσης στις αρτηρίες, όπως είπε η σύζυγός του, Ερικα Μαν Ρέιμις.