Τον ασκό του Αιόλου για διερεύνηση σε βάθος όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι τα χρήματα που περνούσαν από τα ταμεία τους κατέληγαν σε τσέπες ιδιωτών, άνοιξε η υπόθεση της ΜΚΟ για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που όπως όλα δείχνουν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.
Στο στόχαστρο των διωκτικών και δικαστικών Αρχών βρίσκονται εκατοντάδες ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση μελετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο σε μία προσπάθεια ανάληψης πρωτοβουλιών μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τις έκνομες δραστηριότητες διαφόρων ΜΚΟ.
Ηδη το ΣΔΟΕ και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν στρέψει την έρευνά τους σε οκτώ ΜΚΟ που φέρονται να έχουν καρπωθεί εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μελετήσουν, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», «την κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο, να προχωρήσουν σε εκπαίδευση δημοσιογράφων στη Γεωργία, να ενισχύσουν την περιοχή Γκουτζαράτ στο Πακιστάν και άλλα έργα... μεγάλης πνοής εν μέσω ελληνικής κρίσης».
Δεν είναι τυχαίο, όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ότι «ζητήσαμε στοιχεία από τις εφορίες για περίπου 3.000 ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα της τελευταία 15ετία και διαπιστώνουμε από τις αρχικές ενδείξεις ότι μόνο 10% από αυτές χρηματοδοτείται κανονικά, τηρεί παραστατικά και δεν προχωρεί σε παράνομες ενέργειες».
Από την πλευρά του, ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση της ΜΚΟ, αναμένει την κλήση της Δικαιοσύνης.
Πριν από λίγες ημέρες αυτοβούλως εμφανίστηκε στο γραφείο της τέταρτης ειδικής ανακρίτρια Μαρίνας Ευαγγέλου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη, και δήλωσε ότι θα είναι παρών σε κάθε στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης, Αυτή την πρόθεσή του διατύπωσε εγγράφως και ενώπιον της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο ο κ. Ρόντος («Βήμα», «Καθημερινή») συνομολογεί ότι «σε αυτό το σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ είχα όντως ρόλο, έπαιρνα αποφάσεις». Διευκρινίζει όμως ότι «ήταν για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο η εξουδετέρωση ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη. Ακόμη και η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε ενεργό ρόλο».
Οσον αφορά τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνει ότι εκείνος «ήθελε να βάλει σε μια τάξη τις ΜΚΟ και το έκανε. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ορισμένοι στην Ελλάδα βρήκαν το πεδίο των ΜΚΟ κάπως ελεύθερο χωρίς νομικό πλαίσιο και άνοιγαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Επαναλαμβάνω όχι όλοι, αλλά μερικοί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρόντος εξετάστηκε και ως μάρτυρας στον τρίτο τακτικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα σχετικά με τις καταγγελίες για το «σχέδιο δολοφονίας» του Κώστα Καραμανλή, δηλώνοντας άγνοια για το σχετικό θέμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από