Μία σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μαύρη τρύπα να καταπίνει ένα τεράστιο νέφος αερίων θα έχουν τις επόμενες εβδομάδες επιστήμονες. Η μαύρη τρύπα είναι γνωστή ως Sagittarius A και βρίσκεται σε απόσταση 26.000 ετών φωτός μακριά, κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας. Η μάζα της είναι αντίστοιχη με εκείνη τεσσάρων εκατομμυρίων Ηλίων ενώ το νέφος αερίων έχει μέγεθος τριπλάσιο από αυτό της Γης.

Το παράδοξο είναι βεβαίως ότι το γεγονός συνέβη πριν από 26.000 χρόνια, απλώς το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα παρατηρηθεί τώρα καθώς τόσο χρόνο έκανε το φως το νέφους να φθάσει προς εμάς μεταφέροντας την πληροφορία αυτή.

Μάλιστα, όπως λένε οι αστροφυσικοί, τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες μπορεί να παρατηρήσουν με τα τηλεσκόπια και τα αποτελέσματα από αυτό το διαστημικό φαγοπότι, που μπορεί να είναι η εκπομπή ακτίνων Χ ή ραδιοκυμάτων.

«Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσουμε την καταβρόχθιση ενός αντικείμενου από μια μαύρη τρύπα», λέει ο Αβι Λομπ, καθηγητής Αστροφυσικής στο Χάρβαρντ. Η απορρόφηση του νέφους από τη μαύρη τρύπα θα αρχίσει να γίνεται ορατή στο τέλος Μαρτίου.

Οπως λέει ο Στέφαν Γκίλενσεν, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, το 2018 ένα λαμπρό αστέρι που λέγεται S)-2 θα πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση τη μαύρη τρύπα και οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να τεστάρουν τις εξισώσεις της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν σχετικά με τη βαρύτητα γύρω από τεράστιες μαύρες τρύπες.

Η ύπαρξη των μαύρων τρυπών προβλέφθηκε από τη θεωρία του Αϊνστάιν.