Η παρουσία στην Ελλάδα του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αυτοπροσδιοριστεί. Για ακόμη μια φορά. Χθες στην Τούμπα, οι γεμάτες εξέδρες και η κόσμια συμπεριφορά έδειξαν πως ο κόσμος όταν θέλει, παίρνει υψηλό βαθμό. Ο δε γάλλος αξιωματούχος είχε καλά λόγια, αλλά ταυτόχρονα έστειλε και μηνύματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: άφησε να εννοηθεί πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ισορροπημένο και μια ομάδα έχει ξεφύγει, προφανώς ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, αυτή η εικόνα υπάρχει και αλλού. Στη Γαλλία, Μονακό και Παρί έχουν γεμάτο πορτοφόλι και μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους, ενώ στην Ισπανία δύσκολα μπορεί κάποια ομάδα να συναγωνιστεί Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, με φετινή εξαίρεση την Ατλέτικο Μαδρίτης. Το τι θα πει με τους ανθρώπους της ΕΠΟ ο Πλατινί, είναι λίγο πολύ γνωστό, το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας τον ενδιαφέρει.

Επιστροφή στο ελληνικό πρωτάθλημα: ναι, ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει. Με ορθολογισμό στα οικονομικά, λογικά έξοδα και αρκετά έσοδα, αποτελεί το μοντέλο που θέλει η UEFA για όλες τις ομάδες σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό υπάρχουν, άλλωστε, οι αυστηροί κανόνες σε θέματα αδειοδοτήσεων και άρα και η αγωνία των ελληνικών ομάδων μήπως δεν πληρούν τις προδιαγραφές και μείνουν εκτός νυμφώνος.

Δεν είναι θέμα του Ολυμπιακού μόνο. Οι λοιπές δυνάμεις πρέπει να ακολουθήσουν. Ο Παναθηναϊκός που φτιάχνει τα οικονομικά του, μειώνει το μπάτζετ και κλείνει τρύπες, ενώ ελπίζει σε καλύτερες ημέρες μετά τη χθεσινή συμφωνία – ανακωχή ανάμεσα στους κ.κ. Γιαννακόπουλο – Αλαφούζο. Γιατί, όντως, αυτό ήταν ένα καλό νέο για τους φίλους του Τριφυλλιού. Οπως και ο ΠΑΟΚ οφείλει να δείχνει ακόμη καλύτερος σε σημαντικά παιχνίδια όπως το χθεσινό με την Μπενφίκα. Οχι άτολμος. Να τολμά. Μόνο όταν κυνηγάς την τύχη σου μπορείς να ελπίζεις. Και ο ΠΑΟΚ του Στέφενς ήταν μεν αξιοπρεπής, αλλά σίγουρα μπλεγμένος στο τι ακριβώς θέλει και πώς θα το πάρει.