Για συνθήκες εξευτελισμού που έρχονται σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν τον σωφρονιστικό κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα, κάνει λόγο η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς Ανέτε Γκροτ, μετά την επίσκεψή της στα αστυνομικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης, όπου κρατούνται αλλοδαποί.

Η βουλευτής του Die Linke ζητά παράλληλα τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχει χώρος προαυλισμού. Οι κρατούμενοι δεν βλέπουν το φως της ημέρας. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εκεί επί μήνες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης ή νομικής υποστήριξης. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στην Κυψέλη. Το κρατητήριο είναι στο υπόγειο, τέσσερα κελιά με έξι κρεβάτια το καθένα, στην ουσία στρώματα. Δεν υπάρχει ούτε εκεί αυλή. Εικοσιτέσσερις άνθρωποι από όλον τον κόσμο μπορεί κανείς να πει, μεταξύ αυτών και δύο Σύροι που ήρθαν από τη Δαμασκό μέσω Τουρκίας με τα πόδια στην Ελλάδα», αναφέρει η Ανέτε Γκροτ στη Deutsche Welle και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός της για πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες, αναλόγως του αριθμού των κατοίκων τους.

«Να φύγουν από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα. Θέλουμε επίσης να πιέσουμε τη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σταματήσουν οι προωθήσεις των μεταναστών πίσω στη χώρα εισόδου τους. Και φυσικά να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους ανθρώπους από αυτές τις φυλακές», τονίζει η βουλευτής της Αριστεράς, η οποία, μεταξύ άλλων, περιγράφει συνθήκες οι οποίες, όπως λέει, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τόσο των κρατουμένων όσο και των αστυνομικών.

«Ο αλλοδαπός με το μεγαλύτερο χρόνο κράτησης στο υπόγειο της Κυψέλης είναι εκεί 17 μήνες, πρόκειται για έναν άνδρα από το Τόγκο. Κρατείται και κάποιος από την Τανζανία για ένα χρόνο σε αυτήν τη φυλακή. Εδώ και τρεις μήνες έχει πρηστεί η κοιλιά του. Ήμουν με μια βουλευτή-γιατρό από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εξέτασε στην κοιλιά και είπε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο για να εγχειριστεί», αναφέρει και επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι είναι κοκαλιασμένοι από το υποτυπώδες φαγητό, πολλοί από αυτούς πάσχουν από δερματικές παθήσεις, επειδή οι κουβέρτες τους δεν έχουν πλυθεί ποτέ και οι χώροι δεν έχουν απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και των αστυνομικών του τμήματος.

Τη γερμανίδα βουλευτή συνόδευε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, που συμμετείχε στην επίσκεψη, δηλώνει στην DW ότι πρόκειται για χρόνια κατάσταση και, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Ξένιος Ζευς», κάνει λόγο για «αισχρή επιχείρηση» με παραπλανητικό όνομα που οδήγησε στο να γεμίσουν τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων με αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν απόφαση διοικητικής απέλασης, δεν έχουν κάνει κανένα αδίκημα και απλά δεν χωράνε στα στρατόπεδα ή δεν βολεύει να τους πάνε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τα οποία έχουν γεμίσει τη χώρα. «Βρίσκονται εκεί υπό άθλιες συνθήκες, εντελώς παράνομα», τονίζει η κυρία Σταμπουλή και επισημαίνει ότι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Ελληνική Αστυνομία από το καλοκαίρι του 2013 και μόλις τώρα καλούνται για να καταθέσουν, από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Εκφράζει δε την ελπίδα «να κινηθεί κάποια διαδικασία για τον εντοπισμό υπεύθυνων γι' αυτήν την παράνομη κατάσταση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από