«Ενα πολιτικό κόμμα που λειτουργεί και παρίσταται με βουλευτές στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πληθυσμιακή ομάδα του λαού που τους επέλεξε, μπορεί συγχρόνως να είναι και εγκληματική οργάνωση».

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν για πρώτη φορά, όπως προκύπτει από το αίτημα άρσης της ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι δύο εφέτες-ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει και χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το Σύνταγμα, στο διά ταύτα του νομικού μέρους του εγγράφου τους τονίζουν ότι «ο έλληνας ποινικός δικαστής δικαιούται να αποδώσει κακουργηματική κατηγορία ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση σε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αποτελούν την ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί κατ’ επίφασιν ως πολιτικό κόμμα».

Ισχυρό χαρτί στα χέρια των ανακριτριών είναι και οι ομιλίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που καίνε τους ίδιους τους κατηγορουμένους. «Θα δώσουμε στους αλλοδαπούς διαβατήρια-«μαϊμού» και θα τους αφήσουμε στις ακτές της Λιβύης. Ας μας πούνε ρατσιστές, ας μας πούνε εγκληματίες. Οταν το πλοίο βουλιάζει ρίχνεις τη σαβούρα έξω» εμφανίζεται να λέει σε ένα από τα βίντεο-φωτιά της δικογραφίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο προφυλακισμένος αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Και μπορεί οι κατηγορούμενοι βουλευτές στις απολογίες τους να αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται για να αποφύγουν τη φυλακή, ωστόσο αποσπάσματα από δημόσιες ομιλίες πολύ πριν από την ποινική εμπλοκή τους δίνουν ξεκάθαρα άλλο στίγμα.

«Εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια του βουλευτή. Εχουμε οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει Αυτόφωρο αν γίνει επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας» έλεγε ο Ηλίας Κασιδιάρης τον Νοέμβριο του 2012 στα Χανιά, παρουσία μάλιστα και άλλων βουλευτών.

«Δεν αποδεχόμαστε τον ρόλο βουλευτή. Εκεί μέσα το μόνο που νιώθουμε είναι σιχασιά και αηδία. Και κυριολεκτούμε. Δίνουμε έναν ανιδιοτελή αγώνα όχι για τα νούμερα, η φύση του Ελληνα είναι να εξουσιάζει» έλεγε σε Τοπική Οργάνωση στη Σαλαμίνα ο Στάθης Μπούκουρας, μεταφέροντας λόγια του αρχηγού.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του Σωτ. Δεβελέκου, πρώην οδηγού του Ν. Μιχαλολιάκου, στελέχη της Χρυσής Αυγής συζητούσαν το ενδεχόμενο να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου. Στο ανακριτικό έγγραφο καταγράφεται ο ακόλουθος διάλογος:

–Επειδή είχα μια κουβέντα με κάποιον, να πούμε σοβαρό, εμείς άμα θέλουνε να μας βγάλουν εκτός νόμου, κι ας ακούνε τα μ…πανα να το ξέρουν, έχουμε και 50 με 100 άτομα, τα οποία είναι αποφασισμένα να πέσουνε. Αυτά τα μ…πανα ποιους έχουν έτοιμους να πέσουνε;

–…Εκτός νόμου δεν μπορούνε.

–Λέμε, λέμε αν θέλουνε να το παίξουνε τόσο αντρίκεια το παιχνίδι, εμείς έχουμε και 100 μ… κες σε όλη την Ελλάδα, 100 τρελούς που είναι αποφασισμένοι να πέσουνε. Αυτοί έχουν 10.

–Να βγουν τα λειόκαννα.

–Να βγουν τα λειόκαννα, άλλοι τόσοι τρελοί.