Δύο ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σήμερα στα «ΝΕΑ» δείχνουν τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας: το πρώτο αφορά τη βράβευση επιχειρήσεων με καινοτόμα προϊόντα και το δεύτερο τις συναλλαγές χωρίς μετρητά.

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία σε μια κοινωνία που στενάζει λόγω της υψηλής ανεργίας και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει ποτέ από τη μέγγενη της μιζέριας αν δεν κοιτάξει μπροστά κι αν δεν λύσει τα χρόνια προβλήματά της.

Για παράδειγμα, οι συναλλαγές χωρίς μετρητά δεν αφορούν μόνον τη διευκόλυνση των πολιτών. Αφορούν κυρίως την εξυγίανση της αγοράς και την απόδοση των φόρων. Είναι γνωστό το φαινόμενο της κλοπής του ΦΠΑ μέσω της μη έκδοσης απόδειξης από μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Ομως, κανείς δεν μπορεί να κρύψει τον ΦΠΑ στις «ανέπαφες» συναλλαγές!

Μάλιστα, πρέπει από τώρα να αποφασιστούν σοβαρά φορολογικά κίνητρα για τους καταναλωτές προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αγορές. Εκ παραλλήλου, θα πρέπει να μειωθεί κι άλλο το πλαφόν συναλλαγών με μετρητά.

Μόνον αν περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά μπορούν οι Ελληνες να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. Προσφάτως, ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το διαρκές σκάνδαλο με ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες κατάφεραν να εισπράξουν παράνομα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες επιχειρήσεις με προσανατολισμό στην καινοτομία στερούνται μιας σοβαρής ενίσχυσης, απαλλαγμένης από «μίζες» και «γρηγορόσημα».

Η χώρα μας διαθέτει λαμπρά μυαλά σε όλα τα επίπεδα. Ανθρώπους με ικανότητες, οι οποίοι μπορούν να στρέψουν την ελληνική παραγωγή σε νέους δρόμους – ώστε να υποκατασταθεί η απασχόληση που έχει χαθεί σε φθίνοντες κλάδους, όπου η Ελλάδα δεν έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Ομως, πέρα από τις βραβεύσεις, πρέπει να υπάρξει συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών. Το τρένο του μέλλοντος έχει ξεκινήσει – και πρέπει να τρέξουμε για να το προλάβουμε!