Εμπόδια στις φιλοδοξίες του Ηλία Κασιδιάρη για την αρχηγία στη Χρυσή Αυγή, που φούντωσαν από την ώρα της προφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, βάζει το αίτημα των εφετών – ειδικών ανακριτριών να αρθεί η βουλευτική ασυλία του για δεύτερο κακούργημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης που είχε σπεύσει να επιτεθεί και να κλωτσήσει δημοσιογράφους όταν έφευγε ελεύθερος από την Ευελπίδων μετά την απολογία του για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας. Με αυτό το όχημα τους τελευταίους μήνες «δούλευε για τον εαυτό του» και είχε κάνει αρχηγικές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, με κορυφαία τη συγκέντρωση για την επέτειο των Ιμίων, όπου είχε το γενικό πρόσταγμα.

Σε περίπτωση κατά την οποία αρθεί η ασυλία του ο Κασιδιάρης –που είναι ελεύθερος υπό όρους –θα απολογηθεί για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Ο Κασιδιάρης φέρεται να είχε αναλάβει την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης που αποτελούσαν τα αποκαλούμενα «τάγματα εφόδου». Εφόσον αρθεί η ασυλία του, η ποινική του μεταχείριση θα αποφασιστεί από μηδενική βάση εκ μέρους των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου και του εποπτεύοντος εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κατηγορούμενος μπορεί είτε να ακολουθήσει τους συναδέλφους του στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος είτε να αφεθεί και πάλι ελεύθερος.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Δύο κατηγορίες –ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα –περιγράφονται στο έγγραφο των δύο ανακριτριών, που ζητούν την άρση της ασυλίας του ήδη προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του αποδίδεται το κακούργημα της κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό την προμήθεια της οργάνωσης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος απολογούμενος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε αξιόποινη δράση στην εγκληματική οργάνωση, που τον κρατά στη φυλακή από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επιπλέον, για τον Ν. Μιχαλολιάκο ζητείται η άδεια της Βουλής και για μία πλημμεληματική πράξη κατοχής όπλων. Κοινή πάντως φαίνεται να είναι η τύχη και των άλλων προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα, οι οποίοι, αν γίνει δεκτό το αίτημα, θα ξαναβρεθούν τετ α τετ με τις ανακρίτριες, με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να κριθούν εκ νέου προσωρινά κρατούμενοι.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ

Ο «εκπαιδευτής»

Αναβαθμισμένο ποινικό ρόλο αποδίδουν στο έγγραφό τους οι ανακρίτριες σε έναν ακόμα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος περιλαμβανόταν στον πρώτο κύκλο των συλλήψεων και θεωρείται ότι κατείχε συγκεκριμένη θέση στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον βουλευτή Ευβοίας Νίκο Μίχο, έναν από τους «σκληρούς» της Χρυσής Αυγής, ο οποίος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Λίγες ημέρες μετά την απολογία του, μάλιστα, ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του πως γνωρίζει ότι «στελέχη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονταν από τον Νίκο Μίχο στην εξουδετέρωση αντιπάλων με χρήση μαχαιριών».