Μια φοιτήτρια ηλικίας 22 ετών η οποία έχασε χθες τη ζωή της έπειτα από πυροβολισμούς που δέχτηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης το βράδυ της Τρίτης, έγινε το πέμπτο θύμα των βίαιων ταραχών που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα στη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα, ο έγκλειστος στη φυλακή (από προχθές) ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας Λεοπόλντο Λόπες ζητούσε από τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα για την πτώση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο σκοπός μας πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης» είπε ο Λόπες μέσω ενός μαγνητοσκοπημένου μηνύματος που είχε ζητήσει να προβληθεί σε περίπτωση που συλλαμβανόταν από τις Αρχές. «Η έξοδος από την καταστροφή, η απομάκρυνση αυτής της ομάδας ανθρώπων οι οποίοι έκλεψαν το μέλλον του λαού της Βενεζουέλας είναι στα χέρια σας. Ας πολεμήσουμε. Εγώ θα πολεμήσω» τόνισε.  

Επειτα από την επεισοδιακή του παράδοση στις Αρχές και έχοντας περάσει ήδη μία νύχτα στη φυλακή, χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επρόκειτο να εμφανιστεί σε δικαστήριο του Καράκας για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Λόπες κατηγορείται για την υποκίνηση ταραχών οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους και για την απόπειρα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Μαδούρο. Από νωρίς το μεσημέρι, τοπική ώρα, εκατοντάδες υποστηρικτές του άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το δικαστήριο όπου επρόκειτο να παρουσιαστεί, εντείνοντας τους φόβους για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των Αρχών.

Χθες πάντως επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αντίπαλες ομάδες συγκρούστηκαν έξω από το δικαστήριο του Καράκας στο οποίο επρόκειτο να προσαχθεί ο Λόπες, ενώ φοιτητές έκλεισαν μια λεωφόρο στην πρωτεύουσα, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας.