«Εγώ δεν ψήφισα κανένα Μνημόνιο, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε εφαρμοστικούς νόμους, αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι αύριο σκίζουν το Μνημόνιο, καλύτερα να επιλέξουν το plan B, την επιστροφή στη δραχμή», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά την επίσκεψη του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτήρισε «λάθος» την άποψη ότι δεν θα μας έδιωχναν από το ευρώ, διότι θα κατέρρεε η ευρωζώνη και τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας αναλαμβάνοντας την πατριωτική της ευθύνη, επειδή η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ουσιαστικά και υπήρχε ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει και τυπικά.

Για το κλίμα που επικρατεί σε βάρος της Ελλάδας ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι «από ευγένεια δεν τον βρίζουν στις συναντήσεις που κάνει στο εξωτερικό».

«Θα μου ήταν εύκολο να εκβιάσω με το 6,3%, αλλά δεν επέλεξα να ιππεύσω πάνω στο κύμα της αγανάκτησης, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λέγοντας πως ένας από αυτούς ήταν και το φορολογικό, διότι άλλα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και άλλα έκανε.

Σε ότι αφορά στο χρέος επισήμανε πως αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, δεν θα μπορέσει ποτέ να το εξυπηρετήσει η χώρα μας.

Γι' αυτό είπε ότι χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο να υπάρξει χρονική επιμήκυνση, μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω των ευρωομολόγων, και περικοπή μέρους του χρέους.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Ιωάννης Μανδρίνος, τόνισαν ότι είναι τεράστια τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης «πριν να κλείσουμε όλοι μας», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλαν ότι οι νέοι φορολογικοί νόμοι λειτουργούν εξοντωτικά παρατήρησαν πως «ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται» και ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τα αιτήματα τους στη Βουλή, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει με συγκεκριμένες προτάσεις στα διάφορα ζητήματα.

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων και υπήρξαν και φωνές απόγνωσης από επαγγελματίες που βρίσκονται στα όρια αντοχής τους και σπουδάζουν παιδιά για να γίνουν «επιστήμονες σερβιτόροι».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση από τη στήριξη του επιχειρείν», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και κάλεσε την κυβέρνηση πιέσει τις τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτική βλακεία» σε ότι αφορά στην πολιτική της στο Ασφαλιστικό και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και περιμένει.

Για τα φορολογικά πρόστιμα τόνισε ότι είναι «έξω από κάθε συνταγματική ανοχή» και υπογράμμισε: «Εχω αρχίσει να έχω ανασφάλεια δικαίου βλέποντας τους φορολογικούς νόμους».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ -που συνόδευαν οι βουλευτίνες της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, Κατερίνα Μάρκου και κομματικά στελέχη- δέχθηκε κριτική ότι η Αριστερά δεν αντιτάχθηκε όταν έπρεπε στη διόγκωση του δημόσιο τομέα και παραδέχθηκε ότι έχει και η Αριστερά τις ευθύνες της.

Ενας από τους παρευρισκόμενους, ποντιακής καταγωγής, επιτέθηκε στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, χαρακτήρισε «κατάπτυστες» τις απόψεις της και ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να της «τραβήξει το αυτί».

«Είμαι τουλάχιστον ίσος πατριώτης με σένα και η ΔΗΜΑΡ έχει την ίδια πατριωτική ευθύνη τουλάχιστον ίσα με σένα», του απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από