Το καλοκαίρι του 2011 ξεκινούσε αρκετά αισιόδοξα για τον Μοχάμεντ Αμπντί Φαράντ. Είχε πάει στη Νορβηγία όταν ήταν επτά χρόνων, περίπου δέκα χρόνια πριν δηλαδή, έχοντας εγκαταλείψει με την οικογένειά του τον εμφύλιο πόλεμο της Σομαλίας. Και στη συνέχεια είχε καταφέρει να κλέψει τις καρδιές των τηλεθεατών με τις ερμηνείες του στη νορβηγική εκδοχή του «X-Factor».

Στον τελικό, τον χειμώνα του 2010, δεν είχε βγει πρώτος, είχε όμως αρκετά εχέγγυα για να ανέβει μερικά λαμπερά σκαλοπάτια της σκανδιναβικής σόουμπιζ. Τον Ιούλιο του 2011, ωστόσο, βρέθηκε στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια. Είδε τον θάνατο που σκόρπισε ο ακροδεξιός τρομοκράτης Αντερς Μπρέιβικ και για το επόμενο διάστημα θα ζούσε με επίδομα αναπηρίας, υποφέροντας από μετατραυματικό στρες.

«Δεν θέλω να επιστρέψω σε εκείνες τις θλιβερές ημέρες» έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο 21χρονος σήμερα Αμπντί, περισσότερο γνωστός ως Μο. «Θέλω απλώς να σκέφτομαι θετικά και να προχωρήσω μπροστά. Οι φίλοι και η οικογένειά μου με έχουν βοηθήσει πραγματικά πολύ, με έχουν υποστηρίξει και θέλω να τους κάνω περήφανους».

Με ποιον τρόπο; Με το να επιδιώξει να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στη φετινή διοργάνωση της Γιουροβίζιον, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τον τριετή αγώνα του να ορθοποδήσει. Λέγεται «Heal», που θα πει «θεραπεύω», και πρόκειται για μια ελεκτροπόπ μπαλάντα με θέμα την ψυχική επανάκαμψη, γραμμένη, όπως και παλιότερες νορβηγικές υποψηφιότητες του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, από τη Λάιλα Σάμιουελσεν.

Το τραγούδι θα αντιμετωπίσει άλλα δεκατέσσερα νορβηγικά, που επίσης διεκδικούν να διαγωνιστούν στην Κοπεγχάγη τον Μάιο, η τύχη του όμως θα κριθεί στα εθνικά προκριματικά της 15ης Μαρτίου. «Το τραγούδι μιλάει για το να παίρνεις όσο χρόνο χρειάζεται για να θεραπευτείς» σχολίαζε ο Αμπντί. «Στόχος μου είναι να εμπνεύσω τους ανθρώπους, να αγγίξω τις καρδιές τους, να τους πω ότι ποτέ, ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάνε. Είναι σημαντικό να κρατάς γύρω σου τους καλούς σου φίλους και την οικογένειά σου και αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ».