Προνομιακό παραμένει το καθεστώς φορολογίας των αγροτών μετά την εξαίρεσή τους από την τήρηση βιβλίων και άλλες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν ανακόψει τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση για περαιτέρω ελαφρύνσεις. Κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και αντιπολίτευση ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για νέα αύξηση από τα 15.000 στα 20.000 ευρώ του ορίου υποχρεωτικής υποβολής στοιχείων για τις συναλλαγές των αγροτών, αίτημα που προς το παρόν απορρίπτεται. Ολα δείχνουν ότι οι πιέσεις αυτές θα κλιμακωθούν ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα που θα προβλέπει τις διατάξεις για τον τρόπο φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος.
Με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος έχει οριστεί στο 13% όταν για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φόρος με συντελεστές 26% και 33%, η προκαταβολή φόρου είναι μειωμένη στο 27,5% έναντι 55% για τους υπολοίπους, ενώ σημαντικά οφέλη προκύπτουν και από την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπέγραψε την απόφαση με την οποία ορίζεται ότι για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες θα απαλλάσσονται από το τέλος. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται ετήσιο όφελος 650 ευρώ για τους αγρότες σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν 650 ευρώ τον χρόνο, ή ακόμα και εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκια και οφείλουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.
Διευκολύνσεις άλλωστε έχουν ήδη ανακοινωθεί, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του αγροτικού επαγγέλματος, όσον αφορά την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι από φέτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν σε μηνιαία βάση συγκεντρωτικές καταστάσεις και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο (για απλογραφικά βιβλία), η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αγρότες θα υποβάλλουν μία φορά τον χρόνο συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων και δηλώσεις ΦΠΑ ενώ οι συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων θα υποβάλλονται όποτε υπάρχουν έσοδα. Η διευκόλυνση αυτή σε συνδυασμό με την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, συνεπάγεται ετήσια εξοικονόμηση της τάξεως των 400-500 ευρώ, όσο δηλαδή θα ήταν το κόστος ενημέρωσης των βιβλίων και υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων από λογιστές.
Μέχρι πέρυσι, οι αγρότες απολάμβαναν ειδικό φορολογικό καθεστώς. Τα συνολικά τους εισοδήματα υπολογίζονταν με βάσηαντικειμενικό σύστημα. Το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο προσδιόριζε για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου. Ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων ή των ζώων, στη βάση των ελάχιστων τεκμαρτών ποσών, προέκυπτε το συνολικό εισόδημα.

Το ποσό αυτό φορολογούνταν –όπως θα γίνει και φέτος για τελευταία χρονιά όσον αφορά τα εισοδήματα του 2013 –με βάση την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρων.

Από το 2014, ο νόμος ορίζει ότι οι αγρότες έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία και στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει το εισόδημά τους. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αποσύρεται η υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Θα τηρούνται μόνο στοιχεία (τιμολόγια) εφόσον το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Επίσης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό να περιληφθεί διάταξη που θα ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου θα είναι μόνιμα μειωμένη στο 27,5% και όχι μόνο για το 2014, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.