Οφέλη για τον ελληνικό τουρισµό είναι πιθανόν να προκύψουν από τις νέες απειλές στην Αίγυπτο για χτυπήματα ισλαμιστών κατά ξένων τουριστών. Σε µια περίοδο κατά την οποία κλείνονται τα τουριστικά πακέτα για το 2014 και οι αεροπορικές εταιρείες δεσµεύουν θέσεις για το καλοκαίρι, λένε οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, οι νέες απειλές των ισλαμιστών ενδέχεται να οδηγήσουν κάποιους τουρίστες στην Ελλάδα. Ωστόσο, προσθέτουν, είναι ακόμη πολύ πρόωρο για να προσδιορίσει κάποιος με ακρίβεια τα οφέλη για τον ελληνικό τουρισµό, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα φανούν από τον Απρίλιο και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί και πέρυσι το φθινόπωρο εξαιτίας των γεγονότων που είχαν προηγηθεί στην Αίγυπτο.

Ωστόσο τη μερίδα του λέοντος από τη μετατόπιση των πτήσεων κέρδισαν η Τουρκία και η Ισπανία, με τους εγχώριους προορισμούς να δέχονται τους λιγότερους τουρίστες.

Μάλιστα οι έλληνες επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι «μια πιθανή νέα αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό».

Την ίδια στιγμή κύκλοι ταξιδιωτικών οργανισμών σημειώνουν ότι, εφόσον οι απειλές των ισλαμιστών έχουν κάποια βάση, είναι αναμενόμενο κάποιοι τουρίστες να στραφούν προς άλλους μεσογειακούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.