To 2006 στο Τορίνο, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο αλπικό σκι (combined) έγινε ο νεώτερος αμερικανός που κατάφερνε κάτι τέτοιο.

Την Τετάρτη στο Σότσι, ο Τεντ Λίτζετι έκανε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Κατάφερε να γίνει ο πρώτος μη ευρωπαίος σκιέρ, κάτοχος του ολυμπιακού τίτλου στο γιγαντιαίο σλάλομ στην ιστορία.

Με πολύ γρήγορη τη δεύτερη κούρσα, επικράτησε του Γάλλου Στιβ Μιλιλιέ με διαφορά 0.48 δευτερολέπτων.

Αναλογικά, πολύ καλά στάθηκαν οι έλληνες αθλητές με τον Κώστα Συκαρά να παίρνει την 52η θέση (με συνολικό χρόνο 3.02.33) και τον Μασιμιλιάνο Βαλκαρέτζι την 54η (3.04.46) μεταξύ 80 αθλητών.

Θυμίζουμε ότι ο ιταλικής καταγωγής Μασιμιλιάνο (πήρε το ελληνικό διαβατήριο χάρις στην καταγωγή της μητέρας του) είναι δισέγγονος ενός θρύλου του ιταλικού ποδοσφαίρου του προπονητή Φερούτσιο Βαλκαρέτζι, του ανθρώπου που είχε οδηγήσει την Ιταλία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1968 επί ιταλικού εδάφους και στον τελικό του μουντιάλ του Μεξικού δύο χρόνια αργότερα όπου φυσιολογικά έχασε από την μεγάλη Βραζιλία του 1970.

Ακριβώς αυτή η καταγωγή του Μαξ, ο οποίος εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα έχει κινήσει και το ενδιαφέρον των ιταλικών ΜΜΕ, τα οποία και παρακολουθούν την πορεία του 19χρονου σκιέρ.