Χαμόγελα αισιοδοξίας για τους ξενοδόχους της Αθήνας, γεννούν τα στοιχεία για την πορεία των ξενοδοχείων το 2014. Τα στοιχεία, που επεξεργάστηκαν η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) με την GBR Consulting και παρουσιάστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδειξαν πως το 2013 ήταν η χρονιά- «φρένο» στην εξαετή καθοδική πορεία της Αθήνας- Αττικής.

Παρότι οι απώλειες από το 2008/7 μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης α) στις πληρότητες κατά 11% το 2013 έναντι του 2012 και β) στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο / RevPAR κατά 8,7%, γεννούν ελπίδες για την πορεία του 2014, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Στη σταθεροποίηση αυτή, συνέβαλαν, όπως τονίστηκε, τα αθηναϊκά ξενοδοχεία που κράτησαν πολύ χαμηλά τα επίπεδα των τιμών τους και λειτούργησαν άκρως ανταγωνιστικά. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η μέση τιμή δωματίου (ARR) 2013 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και η πορεία των τιμών ήταν πτωτική καθ’ όλη την διάρκεια του 2013 -με εξαίρεση τον Δεκέμβριο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε τιμές υπέστησαν τα ξενοδοχεία 4*, 3* και 2* (πτώση ARR έως και -16,2% το 2013 έναντι του 2012 και άνω του 20% έναντι του 2008/7).

Κατά δεύτερο λόγο, στην Αθήνα επικράτησε, παρά την κρίση, ειρηνικό κλίμα σ’ αντίθεση με βασικούς ανταγωνιστές όπως πχ στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, η οποία αντιμετώπισε σοβαρές κοινωνικές ταραχές και μέτρησε απώλειες έως και -15,2%. Τέλος, έγιναν σημαντικές προσπάθειες να γίνει γνωστή στο εξωτερικό η πολύπλευρη ταυτότητα της πόλης, που απέδωσαν. Ιδιαίτερα η ΕΞΑΑΑ μετέφερε αυτό το θετικό μήνυμα σε σημαντικό αριθμό ξένων δημοσιογράφων και Τ.Ο. που φιλοξένησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.