Τα φαινόμενα μερικές φορές απατούν. Η κόντρα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έδειξε ότι παραμένουν οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Αλλά δεν είναι μόνοι. Με τον Σοσιαλδημοκράτη Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διεκδικεί ρόλο και λόγο στην ευρωκρίση και δίνει προτεραιότητα στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ (SPD), υπενθυμίζει στα «ΝΕΑ» ότι ο ίδιος επισκέφθηκε την Αθήνα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης, διότι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα βάρη δεν τα επωμίζονται οι έλληνες εφοπλιστές, αλλά οι συνταξιούχοι, οι νέοι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι» λέει ο Ροτ.
Το μήνυμα αυτό ήταν η ατμοσφαιρική στροφή του Βερολίνου με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα κυβέρνηση. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας συνειδητοποιεί πλέον ότι η ζώνη της λιτότητας στην Ελλάδα δεν μπορεί να σφίξει άλλο. «Γνωρίζουμε τις δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα και τον παράγοντα αυτό πρέπει να τον συνυπολογίζουμε συνεχώς όταν μιλάμε για την Ελλάδα» λέει ο Ροτ.

Για το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που με την απόφαση του Eurogroup μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές, ο γερμανός υφυπουργός παραμένει «κουμπωμένος». «Μέχρι στιγμής οι έλληνες πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι δεν χρειάζονται άλλα χρήματα. Το θέμα λοιπόν προς στιγμήν δεν τίθεται» λέει ο Ροτ. Αλλά πέραν της απόφασης για το τρίτο πακέτο, υπάρχει πεδίο δράσεων για τη στήριξη της Ελλάδας. «Τώρα», λέει ο γερμανός υφυπουργός, «δεν είναι η ώρα για θεωρητικές συζητήσεις, αλλά για συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις».

Παράδειγμα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, ειδικότερα, το γερμανικό υπουργείο συγκεντρώνει προτάσεις από τα άλλα υπουργεία, τα ομόσπονδα κρατίδια, ακόμη και φορείς όπως τα συνδικάτα, για να καταρτίσει έναν κατάλογο προτάσεων για το ζήτημα που θα υποβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση. «Θα κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για την εντατικοποίηση ανταλλαγής νέων, επειδή βλέπουμε επιπρόσθετα ότι η εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα έχει πληγεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» λέει ο Ροτ. Ανεξάρτητα από την αντίστοιχη προθυμία άλλων εταίρων να βοηθήσουν –που δεν φαίνεται να υπάρχει –οι γερμανικές προτάσεις θα φτάσουν σύντομα στην Αθήνα και με την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ.