Βόμβες που εξερράγησαν, την Τρίτη, σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας όπου ζουν κυρίως σιίτες και στη νότια πόλη Χίλα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους, έγινε γνωστό από την αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.
Καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για κάποια από τις επιθέσεις αυτές, αλλά οι σιίτες γίνονται συχνά στόχοι των εξεγερμένων σουνιτών που τον τελευταίο χρόνο ανακτούν έδαφος στο Ιράκ.

Οι πιο πολύνεκρες σημερινές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Χίλα, 100 χλμ. νότια της Βαγδάτης, όπου 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επτά εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων μέσα στην ίδια την πόλη καθώς και στις γειτονικές πόλεις Χάσουα, Μαχαουίλ και Μούσαγιαμπ.

"Το νοσοκομείο της Χίλα παρέλαβε 35 πτώματα μέχρι στιγμής από επτά εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων", δήλωσε ένας νοσοκομειακός αξιωματούχος. Άλλοι 90 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τις εκρήξεις. Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκρήξεις σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης.

Σε μια από τις επιθέσεις αυτές, μια βόμβα που βρισκόταν μέσα σε όχημα σταθμευμένο κοντά σε σταθμό λεωφορείων στη συνοικία Μπαγιάα εξερράγη προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων, δήλωσαν οι πηγές. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις συνοικίες Αμίλ, Ιλάμ και Σούρτα.

Χθες, Δευτέρα, 22 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ. Η χώρα, η οποία προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, γνωρίζει από την αρχή του 2013 τα χειρότερα βίαια επεισόδια μετά τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις της περιόδου 2006-2007. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο τον Ιανουάριο.

Από την αρχή του Φεβρουαρίου, η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 470 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας και τα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από