Αντιμέτωπος με νέο κύμα ρατσιστικών σχολίων βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννη που διαπρέπει τη φετινή σεζόν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Αιτία για το ακροδεξιό μένος εναντίον του ήταν η εμφάνισή του στο διαγωνισμό καρφωμάτων του NBDL (το πρωτάθλημα των «θυγατρικών» ομάδων του ΝΒΑ) το περασμένο Σάββατο με μπλουζάκι το οποίο έγραφε «Greek Freak Nation».

Σε άκρως επιθετικά κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε εθνικιστικές σελίδες και μπλογκ στο Διαδίκτυο, οι ανώνυμοι συγγραφείς έκαναν λόγο για προσβολή της χώρας και έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την αφαίρεση της ελληνικής του υπηκοότητας. Και παρόλο που μετά την έκταση που πήρε το θέμα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κάποιες αναρτήσεις σβήστηκαν, το γεγονός παραμένει ότι πριν εκτοξεύσουν τις προσβλητικές κατηγορίες εναντίον του 21χρονου αθλητή, δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να ψάξουν το πραγματικό νόημα της έκφρασης που χρησιμοποίησε, αφού κάθε άλλο παρά αναφορά στην Ελλάδα είναι.

Το «Greek freak» είναι το προσωνύμιο που έχουν προσδώσει οι αμερικανοί σχολιαστές των αγώνων του ΝΒΑ στον αδελφό του και μεταφράζεται ως κάτι σαν «θαύμα της φύσης» λόγω των αθλητικών του προσόντων και της σπάνιας σωματοδομής του. Η δε λέξη «nation» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους φανατικούς φίλους ομάδων ή αθλητών και δεν έχει καμία σχέση φυσικά με την ελληνική μετάφραση «έθνος».

Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο μετά το τέλος του διαγωνισμού, φόρεσε το συγκεκριμένο μπλουζάκι προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του στον Γιάννη, τον οποίο νωρίτερα είχε καλέσει στο παρκέ προκειμένου να πηδήξει από πάνω του και να κάνει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε: «Το τίποτα πάντα γίνεται πρώτο θέμα, ειλικρινά ντροπή σε όποιον είπε ότι ο Θανάσης ήθελε να προσβάλει έστω και λίγο την Ελλάδα».