Τάραξε για άλλη μία φορά τα νερά ο Γιάννης Μπουτάρης: με χθεσινές δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και διεκδικητής μιας δεύτερης θητείας δήλωσε υπέρ της υποψηφιότητας του σημερινού περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και αντάρτη του γαλάζιου στρατοπέδου στις επικείμενες εκλογές. «Ευχόμαστε ο Τζιτζικώστας να είναι πάλι περιφερειάρχης. Εγώ τουλάχιστον το εύχομαι». Αυτή η αποστροφή στην ομιλία του κ. Μπουτάρη στο πλαίσιο συνέντευξης για την υπογραφή σύμβασης για τη θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη –παρουσία μάλιστα του ίδιου του περιφερειάρχη –πυροδότησε αντιδράσεις.

Λίγο μετά τη συνέντευξη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έσπευσε να επιχειρηματολογήσει για τη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Τζιτζικώστα έναντι του επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ιωαννίδη. «Είναι άκομψη η στάση της και αποτελεί δείγμα κομματοκρατίας» υπήρξε το πρώτο σχόλιο του κ. Μπουτάρη για την ηγεσία της Συγγρού.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου δήλωσε υπέρμαχος των επιλογών του νυν περιφερειάρχη. «Παίρνει μια αυτόνομη πορεία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφού και ο πατέρας του ήταν στέλεχος του κόμματος» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και προσέθεσε: «Αποφάσισε να σηκώσει κεφάλι. Χαίρομαι γι’ αυτό και τον στηρίζω». Σε αντιδιαστολή ανέφερε πως, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί μαζί του, «ο Γιάννης (σ.σ.: Ιωαννίδης) είναι διορισμένος από τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους οικογενειακούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. «Τον στηρίζω. Αλλωστε έχουμε και συγγένεια αφού είναι ανιψιός μου» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Διευκρίνισε πάντως ότι η σχέση αυτή δεν βαρύνει στην επιλογή του να τον στηρίξει. Για να ενισχύσει τη θέση του αυτή έσπευσε μάλιστα να επικαλεστεί τους δεσμούς που έχει και με τον ανθυποψήφιό του Σταύρο Καλαφάτη. «Είναι πολύ φίλος και κουμπάρος με τον γιο μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, διατυπώνοντας όμως ενστάσεις για το έργο που μπορεί να επιτελέσει στον δήμο. «Είναι πολύ καλό παιδί, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά φοβάμαι ότι είναι ανόρεχτος για δήμαρχος, καθώς ώς προχθές δήλωνε ότι δεν θέλει να κατέβει» σχολίασε.

Ο κ. Μπουτάρης επέμεινε στο θέμα εμπλοκής των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξαπολύοντας δριμεία επίθεση. «Δεν μπορεί πια τα κόμματα να ορίζουν με τέτοιον βάναυσο τρόπο τους εκπροσώπους που πρέπει να κυβερνούν τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να εκφράζονται μόνες τους» υπογράμμισε.

Αιχμές άφησε και για το γεγονός πως, όπως είπε (στον 9,84), οι αρμοδιότητες των δήμων έχουν κυριολεκτικά ευνουχιστεί, ενώ και η κρατική οικονομική ενίσχυση μειώθηκε περισσότερο από 50% από τις αρχές του 2011.

Σε ό,τι αφορά την έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κράτησε χαμηλούς τόνους. «Από εκεί και πέρα εκλογές έχουμε» δήλωσε. «Θα παλέψει ο Ιωαννίδης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα» υπήρξε το σχόλιο για τη μάχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για τη δική του μάχη στον δήμο προσέθεσε: «Ολοι οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

«Είναι γέννημα-θρέμμα ενός κομματικού μηχανισμού. Αποφάσισε να σηκώσει κεφάλι και να πει “εγώ κατεβαίνω ανεξάρτητος”. Χαίρομαι γι’ αυτό και τον στηρίζω. Αλλωστε έχουμε και συγγένεια. Είναι ανιψιός μου»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

«Θα παλέψει ο Ιωαννίδης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Με τον Γιάννη έχω επίσης πολύ καλές σχέσεις από πάρα πολλά χρόνια. Αλλά ο Γιάννης είναι διορισμένος περιφερειάρχης της Νέας Δημοκρατίας»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

«Είναι πολύ φίλος και κουμπάρος με τον γιο μου. Είναι πολύ καλό παιδί, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά φοβάμαι ότι είναι ανόρεχτος για δήμαρχος, καθώς μέχρι προχθές δήλωνε ότι δεν θέλει να κατέβει»