Στη μάχη των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα 23 και 24 του μήνα μπήκαν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Στις φετινές εκλογές συμμετέχουν οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι ως επικεφαλής παρατάξεων, ένας υποψήφιος χωρίς ψηφοδέλτιο συμβούλων και η παράταξη των χρυσαυγιτών δικηγόρων χωρίς επικεφαλής.

Τον προεδρικό θώκο διεκδικεί εκ νέου ο σημερινός πρόεδρος Νικόλαος Βαλεργάκης, ο οποίος στην παρουσίαση του συνδυασμού του εμφανίστηκε ενισχυμένος στις φετινές εκλογές, διασφαλίζοντας τη στήριξη δύο συμβούλων που είχαν κατέλθει αυτόνομα στις προηγούμενες εκλογές. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας κατέρχεται μόνο αυτή η παράταξη στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου.

Κύριος αντίπαλος του σημερινού προέδρου εμφανίζεται ο υποστηριζόμενος υποψήφιος από τον ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπακέλλας, με τον συνδυασμό των υποψηφίων να αποτελείται από στελέχη της παράταξης που είχε διοικήσει τον σύλλογο στο παρελθόν και νέους δικηγόρους. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον αντιμνημονιακό λόγο, επιχειρεί να διεισδύσει σε όλους τους χώρους των δικηγόρων για να διεκδικήσει στον δεύτερο γύρο την προεδρία του συλλόγου.

Τη συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο διεκδικούν επίσης η σημερινή αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιάννα Παναγοπούλου, η οποία προέρχεται από το ΠαΣοΚ, όμως κατέρχεται ως ανεξάρτητη προσπαθώντας να διεκδικήσει ψήφους από την Κεντροαριστερά, ο πρώην ταμίας Χρήστος Βάρδας, ο οποίος προέρχεται από τον ίδιο χώρο έχοντας όμως ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα και ο Στέλιος Μαυρίδης ο οποίος, παρότι υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ, τονίζει ότι η κίνηση είναι ανεξάρτητη και απευθύνεται σε όλους τους δικηγόρους. Με τις ίδιες αξιώσεις διεκδικεί τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο η παράταξη του Αντώνη Μπιλίση, που απευθύνεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αυτόνομη είναι η κάθοδος και σε αυτές τις εκλογές συνδυασμού υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Ματσιώρη, ενώ την έκπληξη προσδοκούν να κάνουν τα μέλη της παράταξης Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, τα οποία ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και για πρώτη φορά κατέρχονται με επικεφαλής τον Γιώργο Τζαμαδάνη.

Επίσης ως ανεξάρτητος κατέρχεται ο υποψήφιος πρόεδρος Πάρις Νιφλής, προσδοκώντας να ξεπεράσει το 6% που απαιτείται με τον νέο κώδικα δικηγόρων για την εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο.

Στις φετινές διαδικασίες αντιδράσεις προκάλεσε η συμμετοχή ψηφοδελτίου, χωρίς επικεφαλής, δικηγόρων που υποστηρίζουν ότι ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και πως αποτελούν τον «συνδικαλιστικό βραχίονά» της. Πέρα από την ένταση που προκλήθηκε στα γραφεία του συλλόγου το βράδυ της κατάθεσης υποψηφιοτήτων, έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δύο εκ των υποψηφίων έχουν ζητήσει να αποσυρθούν τα ονόματά τους από το ψηφοδέλτιο.