Ερευνητές έλαβαν δείγματα από εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού όπου εντοπίστηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα την Παρασκευή, παρότι οι αρχές υπογραμμίζουν πως δεν υπήρξε καμιά αναφορά για μόλυνση.

«Συνεχίζουμε να ελέγχουμε (την κατάσταση) κι επιμένουμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Waste Isolation Pilot Plant (WIPP) Ντεμπ Τζιλ που διευκρίνισε ότι οι εγκαταστάσεις έκλεισαν και επί του παρόντος μένουν ανενεργές.

Πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στις ΗΠΑ, το WIPP που βρίσκεται κοντά στο Κάρλσμπαντ του Νέου Μεξικού, επιτρέπει την αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, κυρίως πλουτωνίου που χρησιμοποιείται για τις στρατιωτικές έρευνες και την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Θαμμένα σε βάθος 655 μέτρων, τα απόβλητα είναι τοποθετημένα σε αίθουσες σκαμμένες μέσα σε παλιό γεωλογικό σχηματισμό και σταθερό σε αλάτι.

Όταν η ραδιενέργεια εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα στην υπόγεια αυτή εγκατάσταση την Παρασκευή στις 23:30 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδας το Σάββατο), ο εξαερισμός του WIPP, τέθηκε αμέσως σε λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να αποτραπεί κάθε έκλυση του αέρα στον εξωτερικό χώρο, διευκρίνισε η Τζιλ.

Κανένας εργαζόμενος δεν ήταν εκείνη την ώρα στον υπόγειο χώρο και «καμιά μόλυνση δεν διαπιστώθηκε στο υλικό, το προσωπικό ή τα κτίρια», υπογράμμισε.

Για προληπτικούς λόγους, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε καταφύγιο και τους επιτράπηκε να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις μετά τις 17:00 του Σαββάτου (02:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή).

Στις 5 Φεβρουαρίου, όχημα που μετέφερε αλάτι στην υπόγεια εγκατάσταση είχε πάρει φωτιά με αποτέλεσμα την μερική εκκένωση του χώρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από