Αναταραχή επικρατεί από νωρίς το πρωί σε διάφορα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί και εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν συγκεντρωθεί εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της παράδοσης παραλαβής του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έχουν εμπλακεί και οι δημοτικές αρχές.

Σαφές μήνυμα σε όσους παρακωλύουν τη διαδικασία, έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. «Oσοι κρατήσουν πολυϊατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους», έγραψε.

Σημειώνεται ότι η διορία που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των πολυϊατρείων, καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμερα Δευτέρα, οπότε αναμένεται η δημοσίευση του νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι μεγάλο καθώς αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γιατροί και εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν οριστεί στις επιτροπές παράδοσης - παραλαβής, παύουν να έχουν δικαίωμα υπογραφής και πρέπει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που στεγάζουν τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός των μονάδων.

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Επίσης, γιατροί του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας. Ανάλογες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί στην Αγία Παρασκευή, στον Ωρωπό και στη Μυτιλήνη.

Αντιδράσεις και στον Οίκο Ναύτου

Εν τω μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτικοί στον Οίκο Ναύτου. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίδρασή της «με αφορμή το επιχειρούμενο «εν κρυπτώ και παραβύστω» πλήρες ξεπούλημα και ουσιαστική κατάργηση του Οίκου Ναύτου και μάλιστα με διαδικασίες ντροπής, που θυμίζουν άλλες εποχές, τις οποίες και όλοι οι Έλληνες προσπαθούμε να ξεχάσουμε».

Περίπου 100 ναυτικοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου ζητώντας επαναλειτουργία και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Οίκο Ναύτη. Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει η ΠΝΟ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ σημειώνει ότι «οι όποιες μνημονιακές και λοιπές σκοπιμότητες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν το άλλοθι για να στερούν από τους Έλληνες ναυτεργάτες τις στοιχειώδεις και ανθρώπινες υπηρεσίες υγείας».

Κινητοποιήσεις στην περιφέρεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Οργανισμού, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 7:30- 10:30 το πρωί.

Σε κατάληψη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή Εσταυρωμένου του Ηρακλείου προχώρησαν μέλη του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, του ΠΑΜΕ, υπάλληλοι του Οργανισμού, συνταξιούχοι και τοπικοί φορείς.Λόγω της κατάληψης, οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν λειτουργούν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πολυϊατρεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο του ΙΚΑ έως ότου το υπουργείο αποδεχτεί να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ ανοιχτός.

Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί του ιδρύματος.

Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη, προχώρησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι των διοικητικών υπηρεσιών και το ιατρικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν πανό στην είσοδο προχωρώντας στην κατάληψη του κτιρίου, ενώ κρατώντας μαύρες σημαίες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από το υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από