«Μπαίνουμε σε μια σκληρή μάχη, περισσότερο σκληρή από την προηγούμενη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση υποστήριξης της νέας υποψηφιότητάς του για τον Δήμο της Αθήνας, που διοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών για μία «Δυναμική Ελλάδα», καθώς και η «Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση».

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως ο κόσμος δεν ξέρει πώς λειτουργεί ένας δήμος, ομολογώντας πως και ο ίδιος στην αρχή δεν γνώριζε. «Πήγανε να μας εμφανίσουν ότι δεν υπάρχουμε», τόνισε σχολιάζοντας πως για ένα μεγάλο διάστημα ήταν εξαφανισμένος, διότι υπήρχε μια ετερόκλητη δημοτική ομάδα, με παραιτήσεις αντιδημάρχων με αφορμή την υπόθεση του Μεγάρου Υπατία, ενώ η διοικητική δομή του δήμου ήταν διαλυμένη, όταν έγινε δήμαρχος. «Η τριβή με την πραγματικότητα μάς ωρίμασε», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμίνης ανέλυσε την πορεία οικονομικής εξυγίανσης που ακολούθησε η δημοτική αρχή με τη σημαντική μείωση των χρεών του δήμου προς τράπεζες και ιδιώτες, σε μια περίοδο που η κρατική επιδότηση μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2009, υπογραμμίζοντας πως «ο Δήμος Αθηναίων αυτή τη στιγμή δεν έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα».

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε την κεντρική θέση του προγράμματός του για μητροπολιτική δομή σε όλο το λεκανοπέδιο. «Δεν μπορεί το λεκανοπέδιο να λειτουργεί με 66 δήμους. Βασικός άξονας είναι ένας άνθρωπος να έχει την ευθύνη», προσθέτοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου είναι μία από αυτές. Πρέπει να το καταλάβει πλέον το πολιτικό σύστημα».

Κάνοντας αναφορά στην «ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρέθηκε μπροστά ο δήμος», τόνισε οι δομές προσαρμόστηκαν σε άλλα μεγέθη, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι παρέμβασης με συνεργασίες με εταιρείες, με την παράλληλη εξασφάλιση 120 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος της Αθήνας μίλησε για τη σύνδεση του δήμου με την κοινωνία των πολιτών και ομάδες εθελοντών, τη διαφάνεια σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τονίζοντας τα προβλήματα που εμφανίστηκαν και την αρρυθμία που προκάλεσε η διάλυση της δημοτικής αστυνομίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τους συνυποψηφίους του στη μάχη για τον Δήμο της Αθήνας, απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ σχετικά με δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν να προηγείται έναντι των αντιπάλων του, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να σχηματιστεί μια εικόνα.

Εκ μέρους της «Δυναμικής Ελλάδας» ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως «η υποστήριξη στον Γιώργο Καμίνη είναι αυτονόητη». «Είμαστε δίπλα σε έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, σε έναν πετυχημένο δημόσιο λειτουργό, σε έναν βαθύτατα δημοκρατικό άνθρωπο που αξίζει να επανεκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας όχι για τον ίδιο, αλλά για όσους κατοικούν σε αυτή την πόλη», είπε.

Ο Περικλής Βασιλόπουλος, από τη μεριά της «Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση», τόνισε πως «ο Γιώργος Καμίνης έδειξε, ενάντια σε αυτούς που πίστευαν το αντίθετο, ότι μπορεί και συνδυάζει τσαγανό και χαμηλό προφίλ», ενώ ο Νίκος Μουζέλης στη σύντομη παρέμβασή του σημείωσε πως «όσοι νοιάζονται για την Αθήνα, ανεξαρτήτως κόμματος, πρέπει να ψηφίσουν τον κ. Καμίνη».