Ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης με το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Με στόχο τη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και από το εξωτερικό, η κυβέρνηση επιχειρεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων που αφορούν την απλοποίηση και ταυτόχρονα τη μείωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, καθώς σήμερα για να μπορέσει κανείς να πάρει άδεια για την επιχείρησή του χρειάζεται δεκάδες δικαιολογητικά και υπομονή ετών.

Οι προωθούμενες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο αφορούν την εισαγωγή ενός συστήματος αυτοσυμμόρφωσης για τους επενδυτές, στο οποίο θα αναλαμβάνουν την ευθύνη όσων δηλώνουν ότι έχουν κάνει και απαιτεί η αδειοδότηση της επιχείρησής τους, με τον κίνδυνο προστίμων ή ακόμα και παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης.

Παράλληλα, οι σχετικοί έλεγχοι που απαιτούνται δεν θα γίνονται όπως σήμερα, δηλαδή εκ των προτέρων, αλλά κατά τη λειτουργία της επιχείρησης (σε δειγματοληπτική βάση σε λειτουργούσες εγκαταστάσεις) από πιστοποιημένους φορείς, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Εισάγεται επίσης ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα αξιοποιείται είτε για την εύρεση πληροφοριών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές – επιχειρηματίες σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες είτε για να διεκπεραιώνουν κομμάτια της διαδικασίας αυτής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ο τελικός στόχος είναι με το νέο σύστημα η αδειοδότηση σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά αυθημερόν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές, ο νόμος θα προβλέπει:

– Την αυτοσυμμόρφωση με ευθύνη της επιχείρησης, η οποία θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση.

– Την πιστοποίηση τρίτου που θα υποκαθιστά το κράτος, αλλά θα ελέγχεται από αυτό για το εάν κάνει καλά τη δουλειά του –π.χ. η έκδοση πολεοδομικών αδειών θα μπορεί να γίνεται από μηχανικούς.

Oι έλεγχοι

Οι σχετικοί έλεγχοι δεν θα γίνονται όπως σήμερα, δηλαδή εκ των προτέρων, αλλά κατά τη λειτουργία της επιχείρησης (σε δειγματοληπτική βάση), από πιστοποιημένους φορείς, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων