Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ο εμφύλιος βαθαίνει, οι νεκροί αυξάνονται ραγδαία και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται. Χερσαίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις φέρεται να προετοιμάζει το καθεστώς Ασαντ, ενώ παράλληλα καθυστερεί την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του.

Εν μέσω μάλιστα διπλωματικών αντεγκλήσεων με τη Ρωσία για το τέλμα στη Γενεύη II, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά από το επιτελείο του να παρουσιάσει νέες επιλογές αντιμετώπισης της συριακής κρίσης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε την Παρασκευή πως o πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τους συμβούλους του να αναπτύξουν νέες στρατηγικές στο Συριακό.

«Μας κάλεσε όλους να σκεφτούμε ποικίλες επιλογές που μπορεί να υπάρχουν ή όχι» είπε ο Τζον Κέρι, διασαφηνίζοντας ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμη προτάσεις στον αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να αποφασίσει επί αυτών.

Οι δηλώσεις Κέρι αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων σχετικά με την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στο μέτωπο της Συρίας, καθώς και την απογοήτευση και ενόχληση της Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ φέρεται να έχει ελάχιστο ενδιαφέρον να διαπραγματευτεί την εγκαθίδρυση μίας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία ο ίδιος δεν θα έχει ρόλο.

Οι ΗΠΑ έχουν κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η διαπραγμάτευση επί μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βασικός σκοπός των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη. Η διαπραγματευτική ομάδα του καθεστώτος Ασαντ επιχειρεί όμως σταθερά να στρέψει το κέντρο βάρους στην καταπολέμηση αυτού που αποκαλεί «τρομοκρατία» -των ένοπλων ανταρτών που μάχονται κατά της κυβέρνησης.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται»

«Είναι σαφές ότι η κρίση στη Συρία επιδεινώνεται, δεν μειώνεται. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά» τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Δεν ανέφερε όμως ποιες επιλογές ενδέχεται να εξετάσει η διακυβέρνηση Ομπάμα ή εάν σε αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση του μυστικού προγράμματος της CIA για την εκπαίδευση και παροχή οπλισμού στη μετριοπαθή αντιπολίτευση ή ακόμη η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας για να αναγκάσει το καθεστώς να επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες, και είναι αβέβαιο εάν ο ειδικός απεσταλμένος Λάκνταρ Μπραχίμι θα επιδιώξει έναν τρίτο γύρο διαβουλεύσεων (αν και στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε πως σχεδιάζεται τρίτος γύρος).

Οι διαπραγματεύσεις ήταν στο χείλος της κατάρρευσης από τη στιγμή που ξεκίνησαν, και δύο εβδομάδες αργότερα δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα ουσιαστικό βήμα -με μόνη «αχτίδα» τη συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων στην πολιορκημένη Χομς.

Απηχώντας τις θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φέρει το βάρος της ευθύνης για την αποτυχία τερματισμού ενός εμφυλίου που έχει σκοτώσει 130.000 ανθρώπους, εκτοπίσει εκατομμύρια, καταστρέψει μία χώρα και απειλεί να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε θρησκευτική σύρραξη.