Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Παρασκευή ότι θα πρέπει «να επιλεγεί το σωστό πρόσωπο» και ότι «δεν γίνεται κανείς πρόεδρος από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο Μπαρνιέ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως, εντός των επόμενων ημερών, ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του ΕΛΚ ώστε να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του, την 7η Μαρτίου στο Δουβλίνο.

Βασικοί αντίπαλοι του Μπαρνιέ εκτιμάται ότι θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις και κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί.

«Θα πρέπει να επιλεγεί το σωστό πρόσωπο για να βοηθήσει το ΕΛΚ να νικήσει» είπε ο επίτροπος μιλώντας σε δημοσιογράφους και δήλωσε «αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους».

Πρόεδρος από τη μια στιγμή στην άλλη…

«Δεν γίνεται κανείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη μια στιγμή στην άλλη», επέμεινε, προβάλλοντας την «εμπειρία» και τη «μεθοδικότητά» του.

Οπως υποστήριξε, η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έπρεπε να αντιμετωπίσει την κρίση στην ευρωζώνη και συχνά βρέθηκε «με την πλάτη στον τοίχο» αλλά πλέον «βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο, αυτή είναι η στιγμή για νέες πρωτοβουλίες».

«Θέλω, σε συνεργασία με εσάς (. . .) να ασχοληθούμε στις Βρυξέλλες περισσότερο με την πολιτική και λιγότερο με τις ρυθμίσεις, να ξαναβρούμε το ευρωπαϊκό μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», σημειώνει ο Μπαρνιέ σε επιστολή που απηύθυνε στους ευρωβουλευτές και την ηγεσία του ΕΛΚ για να προωθήσει την υποψηφιότητά του.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι αν δεν πάρει το χρίσμα δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας αφού ολοκληρώσει τη θητεία του στην Επιτροπή, στα τέλη του έτους.