Απολύθηκε ο αρχισυντάκτης της παλαιότερης εφημερίδας της ΠΓΔΜ «Νόβα Μακεντόνια» (Nova Makedonija) Ζόραν Ντιμίτροφσκι.

Στο φύλλο της εφημερίδας την Παρασκευή αναφέρεται ότι ο Ντιμίτροφσκι απολύθηκε επειδή παραβίασε βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επέβαλε προσωπικές απόψεις στη γραμμή της εφημερίδας και προωθούσε θέσεις που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική κατάσταση σχετικά με τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Ο ίδιος ο Ντιμίτροσφσκι, ο οποίος είναι ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους και θεωρείται από τους πιο έγκυρους αρθρογράφους στη χώρα, δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Μίντσο Γιορντάνοφ, τον απέλυσε επειδή θεώρησε ότι παραποιεί την αλήθεια στα άρθρα του.

Τον τελευταίο καιρό τα άρθρα του Ντιμίτροσφσκι στη «Νόβα Μακεντόνια» θεωρούνταν επικριτικά προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Μίντσο Γιορντάνοφ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ΠΓΔΜ και η κατασκευαστική εταιρεία του (μία από τις αρκετές εταιρείες που διαθέτει στην ΠΓΔΜ) έχει αναλάβει τα περισσότερα έργα από την κυβέρνηση της χώρας για την διεκπεραίωση του αμφιλεγόμενου σχεδίου Σκόπια 2014 (ανάπλαση και μνημιοθέτηση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης τα τεράστια αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Πριν από μερικούς μήνες, ο Γιορντάνοφ προχώρησε στην ίδρυση πολιτικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, το οποίο όμως δεν παρουσιάζει κάποια δυναμική.

Η απόλυση του Ντιμίτροφσκι, ο οποίος ήταν αρχισυντάκτης της «Νόβα Μακεντόνια», τα τελευταία δυόμισι χρόνια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της οποίας Νάσερ Σελμάνι ανέφερε ότι η εντύπωση που σχηματίζεται είναι πως τα κίνητρα της απόλυσης του Ντιμίτροφσκι από την εργοδοσία της εφημερίδας είναι πολιτικά και πρόσθεσε ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός που η ΠΓΔΜ καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής στην τελευταία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Στην ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, η ΠΓΔΜ κατατάσσεται στην 123η θέση, μεταξύ 180 χωρών, όσον αφορά προάσπισης της ελευθεροτυπίας.

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία πριν μερικές ημέρες είχε συναντήσεις στα Σκόπια με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και δημοσιογραφικών οργανώσεων της ΠΓΔΜ, με μήνυμα της στο twitter σχολίασε ότι η ξαφνική απόλυση του αρχισυντάκτη της «Νόβα Μακεντόνια» αποτελεί ανησυχητική τάση και προστίθεται στα προβληματικά ζητήματα σχετικά με την ελευθεροτυπία που έθιξε στις συναντήσεις της στα Σκόπια.

Η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» ιδρύθηκε το 1944.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από