Ανταγωνισμός, θέαμα και ανάδειξη ταλέντων από τα σπλάχνα των συλλόγων είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τοπίο του ελληνικού βόλεϊ σήμερα και γεμίζουν ελπίδες τους ανθρώπους του αθλήματος και τους φιλάθλους για ακόμη πιο υγιές μέλλον.

Τέσσερις ομάδες (Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Φοίνικας Σύρου, Κηφισιά και Ολυμπιακός) είναι στην τετράδα και οι θέσεις αλλάζουν σε κάθε αγωνιστική, ενώ άλλη μία (ΑΕΚ) ρίχνει ματιές μήπως προλάβει να «κλέψει» και αυτή μια θέση. Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα δύο βασικά ομαδικά αθλήματα είναι λίγο ώς πολύ γνωστό. Στο ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός μοιάζει να παίζει μόνος του έχοντας διαφορά 17 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, μετά τα ματς της 24ης αγωνιστικής.

Στο μπάσκετ, όλα είναι υπόθεση «αιωνίων».

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν εξασφαλίσει τις δύο πρώτες θέσεις, η αγωνιστική διαφορά με τις υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ μεγάλη και έτσι όλοι περιμένουν τον τελικό των πλέι οφ, στον οποίο θα αναμετρηθούν κατά τα φαινόμενα αυτές οι δύο ομάδες.

Αλλά στο βόλεϊ δεν έχει τέτοια!

«Το πρωτάθλημα ήταν ανταγωνιστικό και τα δύο προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως είναι το κάτι άλλο» σημειώνει ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου Δημήτρης Ανδρεόπουλος. «Για παράδειγμα, οι ομάδες που είναι στην πρώτη τετράδα φαίνονται ικανές να παραμείνουν εκεί και μόνο η ΑΕΚ μπορεί να μπει ανάμεσά τους. Ομως κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις θέσεις, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο για τα πλέι οφ».

ΣΦΙΧΤΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Ο προπονητής του Φοίνικα υποστηρίζει ότι η οικονονική κρίση «ωφέλησε» τελικά τον χώρο του βόλεϊ. «Λίγο πριν αρχίσει η κρίση οι σύλλογοι είχαν αρχίσει να μαζεύουν τους προϋπολογισμούς τους. Οταν άρχισε όμως, η κρίση χτύπησε τις δυνατές ομάδες, όπως τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, τον Ηρακλή, αυτές δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα υψηλών προϋπολογισμών. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες ομάδες που είχαν συνηθίσει σε μαζεμένους προϋπολογισμούς κατάφεραν να αντεπεξέλθουν».

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος σημειώνει επίσης ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια τους έλληνες παίκτες, ενώ ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει στο γήπεδο. «Πολλά Ελληνόπουλα επωφελήθηκαν από αυτήν την κατάσταση. Παλαιότερα, οι ισχυροί κυρίως σύλλογοι έφερναν σπουδαίους ξένους παίκτες με υψηλά συμβόλαια και αυτό είχε αποτέλεσμα οι Ελληνες να μένουν στον πάγκο.

Τώρα η κατάσταση άλλαξε, η δυνατότητα για δαπανηρές μεταγραφές από το εξωτερικό δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να αρπάξουν την ευκαιρία και όχι απλώς να έχουν χρόνο συμμετοχής αλλά να είναι και πρωταγωνιστές. Γενικά, η κατάσταση αυτή έφερε μεγαλύτερη ισορροπία». «Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός στο φετινό πρωτάθλημα είναι τόσο μεγάλος που δεν ξέρεις τι σε περιμένει!» υποστηρίζει ο προπονητής του πρωτοπόρου Εθνικού Αλεξανδρούπολης Σάκης Μουστακίδης.

«Οι περισσότερες ομάδες αλλιώς άρχισαν, αλλιώς πορεύονται και κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξουν. Υπάρχουν πολλές ομάδες ικανές για τετράδα και πιστεύω ότι καμία θέση δεν έχει κριθεί».

«Η ουσία είναι ότι αν δεν προσέξεις κινδυνεύεις να την πατήσεις. Τα παιχνίδια πλέον είναι δύσκολα, ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα και με την οικονομική κρίση είναι αρκετές οι ομάδες που δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο».

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει καταφέρει να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας από την αρχή. «Η αλήθεια είναι ότι τελευταίως δείξαμε κουρασμένοι λόγω και της συμμετοχής μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την σταθερή πορεία» συμπλήρωσε ο Μουστακίδης.

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ» «Αυτός ο ανταγωνισμός είναι ευχάριστος για το βόλεϊ» λέει ο προπονητής του Ολυμπιακού Δημήτρης Καζάζης. «Μπορεί να μην είναι ευχάριστη η κατάσταση για τον Ολυμπιακό, αλλά το άθλημα το έχει βοηθήσει. Διεξάγεται ένα πρωτάθλημα στο οποίο όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά και δεν μπορείς να υποτιμήσεις κανέναν».

«Κάποιες ομάδες δυνάμωσαν. Μπορεί να μην έχει αλλάξει κάτι τεχνικά ή αγωνιστικά, μπορεί να μη διαθέτει την ποιότητα του παρελθόντος, αλλά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιχνίδια είναι αμφίρροπα είναι αυτό που βοηθάει το άθλημα να γίνει γνωστό και σε περισσότερο κόσμο» συμπλήρωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

«Το βασικό είναι ότι σε αυτήν τη φάση του πρωταθλήματος καμία θέση δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει εύκολα. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, είναι ομάδα που κυνηγά την τετράδα και αν κάποιος δεν προσέξει κινδυνεύει να χάσει τη θέση του. Η ουσία πάντως είναι τα πλέι οφ. Εκεί η ψυχολογία είναι διαφορετική και οι ομάδες δείχνουν την πραγματική τους ταυτότητα. Στα πλέι οφ λοιπόν θα φανούν όλα» πρόσθεσε ο Δημήτρης Καζάζης.
Ποια φαβορί;

Στο βόλεϊ συμβαίνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Το πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε όλες τις θέσεις και παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν φαβορί τον Ολυμπιακό, την παράσταση προς το παρόν κλέβουν άλλοι σύλλογοι. Ο πρωτοπόρος Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ο σταθερός Φοίνικας Σύρου, η έκπληξη Κηφισιά και η πολύ καλή νεοφώτιστη ΑΕΚ!