Στη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ανανεωτικού και αξιοκρατικού που θα δημιουργεί θετική εντύπωση στην κοινωνία συμφώνησαν Βαγγέλης Βενιζέλος και 58 σε μια συνάντηση που κατάφερε να σπάσει τους πάγους που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για τη θέσπιση του σταυρού στις ευρωεκλογές.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι δύο πλευρές κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση διάρκειας μιάμιση ώρας συμπυκνώνεται στο «συνεχίζουμε κανονικά». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην εισαγωγική του ομιλία προσπάθησε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των 58 –εκ των οποίων 14 πήγαν στη συνάντηση –λέγοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε κόλπα και όταν λέμε ισότιμα το εννοούμε» ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να αποκτήσει η παράταξη όνομα και σύμβολο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο ευρωψηφοδέλτιο που θα σχηματιστεί θα υπάρχει κάτω από τον τίτλο ΕΣΚ το όνομα της παράταξης (αυτό που θα συμφωνηθεί) κι επίσης θα αναφέρονται όλοι όσοι θα συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδειξε να επιθυμεί να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Μάλιστα είπε ότι θα ήταν καλό ήδη από χθες το βράδυ να είχαν προσδιοριστεί η οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης και ο χρόνος πραγματοποίησής της, ενώ είπε ένα μεγάλο μπράβο στους 58 γιατί κατάφεραν να ζωντανέψουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε σαφές ότι θα βγει μέσα από διαδικασίες συναίνεσης και συνεννόησης.

Τα κριτήρια για τη συγκρότησή του θα είναι η επάρκεια, η αξιοκρατία, η ενότητα του χώρου και η ανανέωση πολιτικού προσωπικού. Γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους εκπροσώπους των 58 «να μην ακούτε όσα γράφονται –το ευρωψηφοδέλτιο θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες».

Ο Γιάννης Βούλγαρης ζήτησε να γίνει μια άτυπη επιτροπή που να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα (ονομασία, σύμβολο, μέλη οργανωτικής επιτροπής) για να μη δημιουργηθούν κι άλλα προβλήματα στην πορεία, ενώ σε σχέση με το επίδικο θέμα του σταυρού στις ευρωεκλογές είπε ότι επί της ουσίας δεν διαφωνεί και ότι διογκώθηκαν κάποια πράγματα.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες σχολίασαν πάντως ότι ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές δεν ήταν ο πιο ενδεδειγμένος. Η Αθηνά Δρέττα είπε ότι ίσως θα ήταν καλό να γίνει μια επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπείται θεσμικά και το ΠαΣοΚ ούτως ώστε να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ. Από πλευράς ΠαΣοΚ στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Δημήτρης Καρύδης. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τους 58 και τις πολιτικές κινήσεις που συμπαρατάσσονται με την Ελιά.

Παρόντες ήταν οι Ι. Βούλγαρης, Θ. Καρούνος, Δ. Κούτρας, Μ. Επιτροπάκης, Θ. Κοντογιώργης, Ι. Καλογήρου, Κ. Χατζιμπίρος, Ι. Τούντας, Ι. Διακουλάκης, Ν. Μπίστης, Γ. Βερνίκος, Χρ. Δερβένης, Στ. Λιβαδάς και η Αθηνά Δρέττα. Στο τέλος της συνάντησης οι περισσότεροι έλεγαν ότι «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» και ότι «προχωράμε σε κοινή πορεία».