Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα υποχωρώντας τελικά στην έντονη πίεση που του άσκησε ο Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, πίσω από την πολιτική κρίση που βιώνει σήμερα η Ιταλία και την οποία φαίνεται ότι θα ξεπεράσει χωρίς τη διεξαγωγή νέων εκλογών δεν βρίσκεται τίποτε περισσότερο από μια ασυμφωνία χαρακτήρων. Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ήταν σφοδρή και το χάσμα δεν γεφυρώθηκε ούτε μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυο τους πριν από δύο ημέρες. Οι τίτλοι τέλους για τον Ενρίκο Λέτα άρχισαν να πέφτουν χθες στην εθνική διάσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη. «Αρχίζεις να γίνεσαι μεγάλος μόνο όταν σταματάς να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν» τόνισε ο 39χρονος Ρέντσι στους συνέδρους. «Ηρθε η στιγμή να πούμε τι είδους πρόταση θέλουμε να κάνουμε στη χώρα. Ηρθε η ώρα να βγούμε από το τέλμα» πρόσθεσε.

Το τέλμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Ρέντσι ήταν η διακυβέρνηση Λέτα.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς καταλογίζει στον ιταλό πρωθυπουργό μεταρρυθμιστική αδράνεια. Κατά την άποψή του, η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα. Και ο ίδιος εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει τα ηνία του άρματος. Η ορμητικότητά του και τα επιχειρήματά του έπεισαν τους συνέδρους της εθνικής συνδιάσκεψης που με ψήφους 136 υπέρ, 16 κατά και δύο αποχές ενέκριναν την απόφαση που μιλάει σαφώς για μια νέα κυβέρνηση υπό τη διεύθυνση των οργάνων που θα προέκυπταν από τη συνδιάσκεψη –δηλαδή υπό τον ίδιο τον Ρέντσι. Ο ηγέτης του PD έχει πείσει πάντως και τους κυβερνητικούς του εταίρους, τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και την κεντρώα Επιλογή των Πολιτών. Η αίσθηση στα κυβερνητικά κόμματα ήταν ότι η κυβέρνηση Λέτα είχε αρχίσει να χάνει δυνάμεις. Η απήχησή της στην κοινή γνώμη βρισκόταν σε πτωτική πορεία και ο ίδιος ο Λέτα έχανε πόντους. Η λύση που προώθησε ο Ρέντσι και ασπάστηκαν οι υπόλοιποι ήταν μια επανεκκίνηση χωρίς κάλπες και με τον ίδιο στο τιμόνι.

«Εδώ δεν δικάζουμε την κυβέρνηση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταλάβουμε εάν είμαστε σε θέση να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για εμάς και για την Ιταλία» τόνισε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Ματέο Ρέντσι για να ξορκίσει στη συνέχεια τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Αυτήν τη στιγμή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουμε στις κάλπες» σημείωσε. Ο λόγος είναι ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας εκλογικός νόμος που να εξασφαλίζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πάρει τον δρόμο τους».

ΠΑΡΑΔΟΣΗ… Ο Ενρίκο Λέτα δεν έδωσε το «παρών» στην εθνική συνδιάσκεψη. «Η απόφαση πρέπει να ληφθεί με ηρεμία» είχε δηλώσει εξηγώντας την απόφασή του να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό μέγαρο τις εργασίες της εθνικής συνδιάσκεψης. Αυτή η απόφασή του, όμως, θεωρήθηκε το πρώτο βήμα παράδοσης στην πίεση του Ρέντσι. Στη συνέχεια έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Λονδίνο. Αμέσως μόλις έλαβε γνώση του αποτελέσματος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι την επομένη θα επισκεπτόταν τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του. Ο 89χρονος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις αλλά χωρίς να παρέμβει υπέρ της αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας. Τις επόμενες ημέρες θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν πολιτικό από τον οποίο τον χωρίζει μισός αιώνας.

Ψυχραιμία στις αγορές

Με ηρεμία εξακολουθούν να αντιδρούν οι αγορές στην πολιτική κρίση που βιώνει η Ιταλία. Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινήθηκαν ανοδικά, ενώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώθηκε μικρή πτώση