Σε αναζήτηση διεξόδου μετά την τροπή που πήραν οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες βρίσκεται η Κουμουνδούρου. Και ενώ το κλίμα στην κορυφή φαίνεται πως εκτονώνεται –χθες δεν συζητήθηκε καν στη Γραμματεία –η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου στη βάση, με τις οργανώσεις της Πελοποννήσου να ψηφίζουν κατά της υποψηφιότητας Οδυσσέα Βουδούρη.

Η σφοδρή αντίδραση των τοπικών οργανώσεων έχει φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση στους χειρισμούς κορυφαίων στελεχών του.

Πρόκειται δε για πρόσωπα τα οποία απολαύουν της πλήρους εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας και με αποτελεσματικό τρόπο την υπόθεση της διεύρυνσης μέσω και των περιφερειακών εκλογών.

Κι ενώ μέχρι πρότινος η σύγκρουση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενη, υπό την έννοια ότι και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος διακρίνεται για τον κομματικό πατριωτισμό του, απέφευγε να τραβήξει το σχοινί, στην περίπτωση Βουδούρη οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.

Για λανθασμένους χειρισμούς κάνει λόγο και ο Μανώλης Γλέζος (συνέντευξη στα «ΝΕΑ» σελ. 25), ενώ πολύ έντονη κριτική έχουν ασκήσει και στελέχη που πρόσκεινται στην πλειοψηφία.

Ακόμα και υποψήφιοι περιφερειάρχες οι οποίοι πέρασαν χωρίς αντιδράσεις από την Κεντρική Επιτροπή δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις παρενέργειες των υποθέσεων Καρυπίδη – Βουδούρη. «Ισως τελικά αν ψηφίζονταν χωριστά στην Κεντρική Επιτροπή, να μην είχαμε φτάσει ώς εδώ» λέει με σκεπτικισμό υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πυρά της κριτικής συγκεντρώνουν κυρίως ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης.

Η εκ των υστέρων παρουσία και των δύο σε δύο μεγάλες νομαρχιακές συνελεύσεις σε Μεσσηνία και Λακωνία αντίστοιχα δεν απέτρεψε τα μεσαία στελέχη από το να στείλουν ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας. Γιατί ακόμα και το μοναδικό θετικό νεύμα που φαίνεται ότι έστειλε εκ πρώτης όψεως η Λακωνία προχθές το βράδυ μόνο ηχηρό δεν είναι: 13 υπέρ, 8 κατά, 3 αποχές, 2 λευκά ενώ ένα μέλος της Νομαρχιακής παραιτήθηκε μπροστά στον εμβρόντητο Κ. Πουλάκη.

Παράλληλα, σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο και σε όλες τις οργανώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου δεν υπήρξε μέχρι στιγμής τουλάχιστον κανένα κύμα υπεράσπισης της υποψηφιότητας Βουδούρη.

Για να κατευναστούν οι αντιδράσεις μάλιστα επιστρατεύτηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπάθησε να μαλακώσει τα κεντρικά στελέχη της πλειοψηφίας κυρίως, τα οποία αντιδρούσαν στην υποψηφιότητα «ώστε να μη δοθεί συνέχεια αυτή τη στιγμή».

Το πρόβλημα όμως με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να σταματάει μόνο σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο και ώς ένα σημείο στο Νότιο Αιγαίο. Θέματα φαίνεται πως θα προκύψουν και σε άλλες κρίσιμες περιπτώσεις όπως π.χ. στην υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό όχι γιατί κάποιος αμφισβητεί το αριστερό προφίλ του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη που φέρεται ως υποψήφιος δήμαρχος, τουναντίον. Οι πληροφορίες που έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία είναι ότι στα πρώτα γκάλοπ στην περιοχή ο υποψήφιος «δεν ανιχνεύεται καν».

Το ραντεβού στο Ακροπόλ

Η Κουμουνδούρου προσδοκά να αλλάξει το κλίμα στην ανοιχτή, δημόσια εκδήλωση στο θέατρο Ακροπόλ της Δευτέρας, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει στις τοπικές οργανώσεις τους υποψηφίους της Αθήνας, δηλαδή τη Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον Δήμο Αθηναίων