Μια ομιλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Κνεσέτ στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στο θέμα της κατανομής του νερού σε Εβραίους και Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από πολλούς ισραηλινούς βουλευτές.

Ο Σουλτς, που μίλησε στην Κνεσέτ στη μητρική του γλώσσα, τα γερμανικά, προκάλεσε την αποχώρηση αρκετών ακροδεξιών βουλευτών όταν αναφέρθηκε σε ανεπιβεβαίωτες, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους μεγάλο μέρος του νερού στη Δυτική Όχθη.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ρώτησε τους ισραηλινούς βουλευτές αν είναι αλήθεια ότι οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17 λίτρα νερού την ημέρα κατ’ άτομο, ενώ οι Ισραηλινοί που ζουν στη Δυτική Όχθη περίπου 70 λίτρα. Ο ίδιος είπε ότι την καταγγελία αυτή του την έκανε «ένας νεαρός Παλαιστίνιος».

«Δεν έχω ελέγξει τα στοιχεία», σημείωσε ο Σουλτς. «Σας ρωτώ αν αυτό ισχύει».

Οι βουλευτές του κόμματος της Εβραϊκής Εστίας, που τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, βγήκαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου και φώναξαν «ντροπή σου!» στον Σουλτς.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα επεσήμανε: «Οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν στην Κνεσέτ είναι πολύ σοβαροί. Το Εβραϊκό Κόμμα απαιτεί μια συγγνώμη από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, που ξεστόμισε δύο ψέματα στη διάρκεια της ομιλίας του, τα οποία του είπαν Παλαιστίνιοι».

«Το να μένει κανείς σιωπηλός απέναντι στα ψέματα και την προπαγάνδα είναι εξίσου σοβαρό με το να προσδίδει νομιμότητα στις αντιισραηλινές δραστηριότητες», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Λίγα λεπτά αργότερα στην αίθουσα μπήκε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ και τα δεδομένα που έχει λάβει από την Παλαιστινιακή Αρχή, η διαφορά στην κατανομή του νερού στην οποία αναφέρθηκε ο Σουλτς δεν είναι σωστή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρότερη — χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

«Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ειλικρινά “δεν το έχω ελέγξει”, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να επαναλάβει (αριθμούς) και να εκτοξεύσει κατηγορίες», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Αυτή η συμπεριφορά, συνέχισε ο ίδιος, αντανακλά τη γενικότερη τάση να «αμαυρώνεται η εικόνα του Ισραήλ» για τις πολιτικές του, χωρίς να ελέγχονται πρώτα τα στοιχεία.

Ο επικεφαλής της Εβραϊκής Εστίας και υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Κριτική: ναι. Ψέματα: όχι».

Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι «άκουγα προσεκτικά» την ομιλία του Σουλτς, στην οποία εξέφραζε τη φιλία και τη συμπάθειά του προς το Ισραήλ, αλλά μετά εξεπλάγη όταν τον άκουσε να ξεστομίζει «κατάφωρα ψέματα».

«Δεν θα περίμενα κάποιος να κάνει ηθικολογικά κηρύγματα βασισμένα σε ψεύδη εναντίον του λαού του Ισραήλ στην Κνεσέτ. Πολύ περισσότερο στα γερμανικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η υπηρεσία υδροδότησης επεσήμανε ότι τα στοιχεία του Σουλτς είναι λανθασμένα. Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη καταναλώνουν 1,7 φορές περισσότερο νερό κατ’ άτομο σε σχέση με τους Παλαιστίνιους και όχι 4,2 φορές, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως η ισραηλινή οργάνωση B’Tselem, που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη, είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι η κατ’ άτομο κατανάλωση νερού στο Ισραήλ είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Δυτική Όχθη, αναλογία που είναι κοντά σε αυτή που ανέφερε ο Σουλτς.

Μια έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί που ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης καταναλώνουν κατά προσέγγιση έξι φορές περισσότερο νερό από τους Παλαιστίνιους στην ίδια περιοχή.