Σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας και έσοδα 550 εκατ. ευρώ στο κράτος από φόρους και εργοδοτικές εισφορές είναι, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε η Σούπερ Λίγκα σε συνεργασία με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η συνεισφορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, η βασική δραστηριότητα της Σούπερ Λίγκας (εισιτήρια και συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) δημιουργεί πάνω από 180 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι και η επίδραση στο ΑΕΠ (2,1 δισ.) από τη συνολική δραστηριότητα των ΠΑΕ (για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται).

Με βάση την εξέταση των εσόδων των ΠΑΕ, οι μεγαλύτερες (έχουν πρόσθετα έσοδα από ευρωπαϊκές συμμετοχές) είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αντίθετα, οι υπόλοιπες ΠΑΕ εξαρτώνται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενώ ένα 20% εσόδων αφορά τα εισιτήρια, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός  υποχώρησε κατά 38% την περίοδο 2012-2013 σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε την περίοδο 2008-2009. Το 50% των εισιτηρίων αφορά τρεις ομάδες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι ανάλογο υπάρχει μόνο στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Κατά τους υπευθύνους της μελέτης (ΙΟΒΕ και Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων), παρά την απόσταση που υπάρχει από αρκετά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το ελληνικό ποδόσφαιρο παρουσιάζει δυναμική ενώ υπάρχει και πιστό κοινό, με την έννοια ότι «κανείς δεν αλλάζει ομάδα». Στο τέλος της μελέτης παρουσιάστηκε επιχειρηματικό σχέδιο στο οποίο τίθενται ξεκάθαροι στόχοι και στρατηγικές που μπορεί να εφαρμόσουν οι ΠΑΕ σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε χρόνων με προοπτική την οικονομική τους βιωσιμότητα. Το σχέδιο αυτό αφορά ανάπτυξη τμημάτων υποδομών, ορθολογική οικονομική διαχείριση και επένδυση σε νέες τεχνολογίες. Ολα αυτά παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στους εκπροσώπους των ΠΑΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ. Την αξιολόγηση των παραμέτρων θα κάνει επιτροπή από εκπροσώπους των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Παναιτωλικού.

«Πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση. Αυτά που ενδέχεται να μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιάννης Μώραλης.