«Η Τουρκία θέλει οι δύο πλευρές να φθάσουν το συντομότερο δυνατόν στο στόχο της δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της νέας εταιρικής σχέσης που θα δημιουργήσουν τα δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, στο πλαίσιο που περιγράφει το κοινό ανακοινωθέν των δυο ηγετών», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για την επανέναρξη του διαλόγου στη Λευκωσία.

«Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την εκκίνηση στο νησί, ουσιαστικών διαπραγματεύσεων της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής πλευράς υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Τουρκία «θέλει τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης, που θα βασίζεται στη συνεννόηση και στο καθεστώς ισότητας», και «θα συνεχίσει την αποφασιστική και εποικοδομητική υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Άγκυρα «εύχεται η δίκαιη και μόνιμη λύση να μετατρέψει το νησί της Κύπρου και την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση εξαίρει την «ηγεσία» του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου (που τον αποκαλεί πρόεδρο) και την «εποικοδομητική στάση που τήρησαν τα πολιτικά κόμματα στην ΤΔΒΚ», (όπως αποκαλεί τα Κατεχόμενα) στάση που αφήνει να φανεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η Τουρκοκυπριακή πλευρά το προσεχές διάστημα.

«Η Τουρκία, όπως πάντοτε, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΤΔΒΚ, και θα εξασφαλίσει με όλους τους θεσμούς της την απαιτούμενη υποστήριξη και θα συνεχίσει να είναι ένα βήμα μπροστά στην εκπλήρωση των όσων της αναλογούν έτσι ώστε να λήξει με επιτυχία η διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας.