Αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο που συζητούνταν χθες στην Ολομέλεια η ρύθμιση που αφορά την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου σε όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και των ομογενών στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στην ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ότι αφαιρείται η τρίτη παράγραφος της τροπολογίας που ορίζει ότι ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, αντέδρασε έντονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας παράλληλα λόγο για δικαίωση όσων επέμειναν ότι «η χώρα δεν μπορεί να νομοθετεί στη βάση του δικαίου του αίματος».

Πάντως, λίγο αργότερα, η διάταξη για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες και ομογενείς επανακατατέθηκε αυτούσια σε ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορά τις ευρωεκλογές και εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σε αυτήν, δεν αποκλείεται να κατατεθεί και η ρύθμιση που θα θεσπίζει τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ψήφο των νομίμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε μιλώντας στις Βρυξέλλες ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εσφαλμένη, όμως τίθεται ένα ζήτημα ασφάλειας των εκλογών «γιατί μπορεί οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να τελούν υπό την απειλή ακύρωσης της διεξαγωγής τους». Τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει από την Ενωση Περιφερειών και την Ενωση Δήμων να πουν τι επιθυμούν.