Ενα πρόσωπο, ο 49χρονος κούρδος Τεκίν Χουσεΐν αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των τριών υποθέσεων που αφορούν την οργάνωση DHKP-C και απασχολούν τις ελληνικές Αρχές. Ο Χουσεΐν συνελήφθη στη γιάφκα της οργάνωσης στου Γκύζη, όπου εντοπίσθηκε βαρύ οπλοστάσιο, ενώ αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν σε όπλα που είχαν εντοπισθεί το περασμένο καλοκαίρι σε ταχύπλοο κατά τη μεταφορά τους στην Τουρκία μέσω Χίου και Οινουσσών. Το ίδιο πρόσωπο είχε απασχολήσει την Αστυνομία και μετά την έκρηξη σε διαμέρισμα – γιάφκα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, ο Τεκίν Χουσεΐν έπαιζε κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην προμήθεια, φύλαξη και μεταφορά οπλισμού για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία. Καταζητείται διεθνώς από τις τουρκικές Αρχές για τρομοκρατική δράση, ενώ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του είχαν εκδώσει έναν μήνα μετά την έκρηξη στην Τριανδρία και οι ελληνικές Αρχές. Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη είχε γίνει τον Οκτώβριο 2011 και είχε σκοτωθεί ο 32χρονος Μεχμέτ Μπασμπάγ, μέλος της DHKP-C, οργάνωσης που θεωρείται διάδοχος της DEV SOL. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε χθες, ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του σε αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε άλλο σπίτι το οποίο χρησιμοποιούσε η οργάνωση και είχε ερευνηθεί μετά την υπόθεση της Τριανδρίας.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργαστηριακές έρευνες μετά την προχθεσινή σύλληψη του Χουσεΐν τον συνδέουν ως βασικό κρίκο και με την άλλη μεγάλη επιχείρηση εξαγωγής οπλισμού προς την Τουρκία με το πλωτό οπλοστάσιο που εντοπίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών. Γενετικό υλικό του 49χρονου ταυτοποιήθηκε με υλικό που είχε βρεθεί σε ιμάντα αντιαρματικής ρουκέτας, σε σημαιάκια με την ένδειξη DHKP-C και σε κινητό τηλέφωνο που είχαν κατασχεθεί στο φουσκωτό. Τα νέα στοιχεία δίνουν σαφέστερη εικόνα για το πώς λειτουργούν τα δίκτυα της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε κλειστούς κύκλους, ώστε να μην επηρεάζονται σε περίπτωση που εξαρθρωθεί ένα κλιμάκιο.Ο 49χρονος Τεκίν Χουσεϊν κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα ως Βούλγαρος μέχρι που συνελήφθη προχθές μαζί με άλλα τρία μέλη της οργάνωσης στη γιάφκα της οδού Γενναδίου στου Γκύζη. Μάλιστα, οι τέσσερις συλληφθέντες είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα δηλώνοντας Σύροι.

ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Πολύ ψηλά στην ιεραρχία φαίνεται ότι είναι και άλλος ένας εκ των συλληφθέντων. Πρόκειται για έναν 41χρονο με τα ψεύτικα στοιχεία Τσεκίν Μπαγίρ που όπως εξακριβώθηκε δεν ταυτίζονται με υπαρκτό πρόσωπο στην Τουρκία ενώ η άδεια παραμονής που κατείχε ήταν παραποιημένη όσον αφορά τη σφραγίδα για την ανανέωσή της. Αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής έχουν βάσιμες υπόνοιες και περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα ότι πρόκειται για καταζητούμενο από τις τουρκικές Αρχές για τρομοκρατική δράση. Ο άνθρωπος – φάντασμα είχε εξαφανισθεί εδώ και τουλάχιστον 18 χρόνια και φέρεται ότι μετείχε στη δολοφονία του ιδιοκτήτη του εργοστασίου της Toyota στην Τουρκία το 1996.

Τα στοιχεία των άλλων δύο συλληφθέντων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί επίσημα. Ο ένας ο οποίος φέρεται ηλικίας 33 χρόνων είχε στην κατοχή του δελτίο αιτήσαντος ασύλου εξ υπαρχής πλαστό, ενώ ο δεύτερος ηλικίας 25 χρόνων δεν είχε κανένα έγγραφο. Η Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με ισχυρισμούς, έφθασε στο διαμέρισμα – γιάφκα από ανώνυμο τηλεφώνημα τρεις ημέρες πριν από την έφοδο.

Εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής και προμήθειας εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση σκοπών τρομοκρατίας, τρομοκρατική πράξημε προμήθεια εκρηκτικών υλών, τρομοκρατική πράξη με διακεκριμένηπερίπτωση όπλων, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και παράνομη είσοδο στη χώρα