Δεκτός με όλες τις τιμές που προβλέπει το πρωτόκολλο σε μία σπάνια «επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους» στην Ουάσιγκτον, έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο γάλλος ηγέτης επιχειρεί να ενισχύσει τις πολιτικές και τις οικονομικές σχέσεις με τον ισχυρό και παραδοσιακό όπως λέει, σύμμαχο της Γαλλίας.

«Σύμμαχοι υπήρξαμε την εποχή του Τζέφερσον και του Λαφαγέτ, σύμμαχοι είμαστε ακόμη σήμερα, φίλοι υπήρξαμε την εποχή του Τζέφερσον και του Λαφαγέτ, και φίλοι είμαστε για πάντα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του το βράδυ της Δευτέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας τον τόνο της επίσκεψής του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας μόλις είχε περιηγηθεί με τη συντροφιά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο υποστατικό του Μοντιτσέλο, κατοικία του Τόμας Τζέφερσον, του τρίτου και του περισσότερο γαλλόφιλου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, θαυμαστή της Γαλλικής Επανάστασης και εκ των πρωτεργατών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


O Φρανσουά Ολάντ (αριστερά) ξεναγείται από τον Μπαράκ Ομπάμα στην οικία του Τόμας Τζέφερσον στη Βιρτζίνια. 

Ο Λευκός Οίκος, στολισμένος στα μπλε-λευκά-κόκκινα εθνικά χρώματα της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ, υποδέχτηκε με 21 κανονιοβολισμούς τον πρόεδρο της Γαλλίας. Στο πρόγραμμα υπάρχει η επίσημη συνάντηση Ολάντ - Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο και κοινή συνέντευξη Τύπου. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο, με τη συμμετοχή 300 προσκεκλημένων.

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος που γίνεται δεκτός για «επίσημη επίσκεψη αρχηγού Κράτους» στην Ουάσιγκτον μετά τον Ζακ Σιράκ το 1996.

Οι δύο ηγέτες έχουν να συζητήσουν σειρά ακανθωδών ζητημάτων όπως η Συρία, το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η Ουκρανία, η διεθνής τρομοκρατική απειλή στο Σάχελ, η Λιβύη.

Αναφερόμενοι σε μία «αναμορφωμένη συμμαχία» μεταξύ των χωρών τους οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ υπογράμμισαν τη Δευτέρα στο κοινό άρθρο που συνυπέγραψαν και δημοσιεύτηκε στη Monde και στην Washington Post εν όψει της επίσκεψης, ότι η Αφρική «από τη Σενεγάλη μέχρι τη Σομαλία" και ιδαίτερα στο Μαλί, στο Σάχελ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι το πιο ορατό πεδίο αυτής της "νέας σύμπραξης».

Η ενίσχυση της ήδη στενής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα κυριαρχήσει επίσης στις συνομιλίες, την στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και αναζητεί τρόπους τόνωσης της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για τις σημερινές σχέσεις μας και για τη συμμαχία μας, αλλά και για τους τρόπους ενίσχυσης της μελλοντικής μας συνεργασίας», επιβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αποστολή στον πλανήτη Αρη

Ηδη ο επικεφαλής της ΝASA Τσαρλς Μπόλντεν και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) Ζαν-Ιβ λε Γκαλ, υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας μια εξαιρετικής σημασίας συμφωνία συνεργασίας για μία κοινή αποστολή στον πλανήτη Αρη.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνεται συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τους επικεφαλής των αμερικανικών ομίλων MasterCard, PepsiCo, UPS, Citigroup General Motors, καθώς και συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο με τους επικεφαλής των ιντερνετικών γιγάντων Google, Facebook, Twitter, Mozilla.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από