Ολοκληρώθηκε, στη μία το μεσημέρι της Τρίτης, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας η ιστορική συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η οποία σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η σημερινή κοινή δήλωση με τον ηγέτη του Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου θέτει το πλαίσιο για τις βασικές αρχές λύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα».

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μιάμιση ώρα. Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη.

Τα βασικά σημεία της διακήρυξης

Η κοινή διακήρυξη με την οποία επισφραγίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελείται από επτά σημεία.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της διακήρυξης, οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

«Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους» τονίζεται στη διακήρυξη και επισημαίνεται πως όλα τα άλυτα θεμελιώδη θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα» τονίζεται στη διακήρυξη.

Στο σημείο 3 γίνεται αναφορά σε «συνιστώσες πολιτείες» και όχι σε «συνιστώσα κρατίδια», όπως αναφερόταν στο προσχέδιο.

Ειδικότερα, στο σημείο 3 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

»Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών με δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

» Θα υπάρχει μία και μόνη ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου.

Η συνάντηση των διαπραγματευτών

Σε αναφορά εκτός κειμένου, η κ. Μπάντενχαϊμ είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, όπως επισημαίνεται και στην κοινή διακήρυξη, θα συναντώνται όταν κρίνεται αναγκαίο από την πορεία των συνομιλιών και «διατηρούν την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων».

Σε αναφορά εκτός κειμένου, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών.

Η συνάντηση

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου (σήμερα τελεί υπό την προστασία του ΟΗΕ) δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες.

Ο κ. Αναστασιάδης προσήρθε με έξι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», πληροφορίες θέλουν τον ΟΗΕ να ανακοινώνει το απόγευμα, και επίσημα, την αποχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε σύντομη δήλωση, ενώ ενδεχομένως το βράδυ της Τετάρτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κοινή διακήρυξη και την έναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.