Ενοχλημένη από τη στάση της ΕΕ αναφορικά με τον νόμο που αυστηροποιεί σημαντικά το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από το Διαδίκτυο και τον οποίο υπερψήφισαν οι τούρκοι βουλευτές, εμφανίζεται η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να μπλοκάρουν ιστοσελίδες χωρίς δικαστική έγκριση και επιβάλλει στους παρόχους την τήρηση αρχείου κινήσεων κάθε χρήστη για δύο χρόνια, τα οποία θα πρέπει να δίνουν στις αρχές εάν τους ζητηθούν χωρίς να ενημερώνουν τους χρήστες.

Έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη πριν σχεδιάσουμε το νέο νόμο για το Διαδίκτυο, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, διαμαρτυρόμενος για την αποδοκιμασία του νόμου από τα όργανα της ΕΕ.

«Το νομοθέτημα είναι διαχειριστικό και όχι περιοριστικό και αυταρχικό» όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση, την παραμονή σημαντικών επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ αποφάνθηκε για τον νόμο περί του Διαδικτύου χωρίς να έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα» υποστήριξε.

Νωρίτερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Μεβλούτ Τσαβούζογλου, ο νέος –από τον Ιανουάριο του 2014– υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της ΕΕ, τόνισε ότι «από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου συναντήθηκα με τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και είχαμε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και ανταλλαγή επιστολών».

«Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, με ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, θα περιμέναμε η Επιτροπή να κάνει χρήση αυτών των διαύλων για να έχει την σωστή εικόνα και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, πριν κάνει δημόσιες δηλώσεις» επισήμανε ο κ. Τσαβούζογλου.

Το θέμα του νέου νόμου για το Διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε θέμα βασικής πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση λίγο πριν τις εκλογές, και για αυτό η στάση της ΕΕ έχει ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση.

Η νέα νομοθεσία έχει σκοπό να προστατέψει την προσωπική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα και δεν έχει στόχο την λογοκρισία, υποστηρίζει η κυβέρνηση που επισημαίνει ότι πριν εφαρμοσθεί ο νέος νόμος θα ελεγχθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο και θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο.

Η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τη νομοθεσία ως «μια ακόμα απόδειξη» των «αυταρχικών διαθέσεων» του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και ως μια ευκαιρία αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από