Δεν ήταν μια είδηση την οποία καλοδέχτηκαν τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου τη δεύτερη εβδομάδα της χρονιάς, χρονική περίοδο κατά την οποία έληξαν τα επιδόματα της ανεργίας για περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο Αμερικανούς. Ομως στο Κογκρέσο έγινε κάτι ιστορικό: για πρώτη φορά στην ιστορία του, περισσότερα από τα μισά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας είναι εκατομμυριούχοι, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των οικονομικών τους στοιχείων έτσι όπως τα κατέθεσαν πέρυσι.

Ο μέσος όρος της περιουσίας των νομοθετών σε Βουλή και Γερουσία είναι 1.008.767 δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Κέντρο για Υπεύθυνη Πολιτική. Συνολικά, τουλάχιστον 268 από τα 534 μέλη του Κογκρέσου εμφανίζονται να έχουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλά μέλη του Κογκρέσου που εξελέγησαν πρώτη φορά το 2012 είναι ασυνήθιστα πλούσιοι, κάτι που γεννά εύλογα ερωτήματα για το εάν τελικά η προσωπική περιουσία είναι απαραίτητη για την εκλογή κάποιου. Και φυσικά, δημιουργεί ανησυχία καθώς αυτό το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει για θέματα πολύ σημαντικά, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να βγει από την κρίση, και θα κληθεί να ψηφίσει για θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση φόρων και η παράταση επιδομάτων σε ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

Ομως η αλλαγή στον μέσο πλούτο των εκλεκτών των αμερικανών ψηφοφόρων φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει και μεγαλύτερες αλλαγές στην ευμάρεια της ανώτερης οικονομικής τάξης στις ΗΠΑ, καθώς οι χρηματαγορές δείχνουν να έχουν ανακάμψει από την ύφεση.

Η αύξηση του πλούτου των εθνοπατέρων συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία και τα δύο κόμματα προσπαθούν να φανούν αλληλέγγυα σε ό,τι αφορά την αύξηση των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες: οι πλούσιοι έχουν αυξήσει κατά πολύ τις περιουσίες τους ενώ οι οικογένειες με μεσαία εισοδήματα φαίνεται να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη. Η όλο και αυξανόμενη απόκλιση ίσως βοηθά να εξηγηθεί γιατί το Κογκρέσο, πέραν της πολιτικής, επέτρεψε να λήξουν τα επιδόματα για τους ανέργους υποστηρίζουν οι επικριτές. «Το Κογκρέσο δεν φαίνεται μόνο ότι φροντίζει περισσότερο τις πολιτικές επιθυμίες των πολύ πλουσίων, αλλά σταδιακά γίνεται και το ίδιο, δηλαδή τα μέλη του, πιο πλούσιο» λέει ο Τζος Μπίβενς, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο μελετά θέματα εισοδηματικών ανισοτήτων και φτώχειας. «Προφανώς βουλευτές και γερουσιαστές ξέρουν πολλούς πλούσιους αλλά ελάχιστους πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας και αυτό τους κάνει πολύ λιγότερο ευαίσθητους στις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στη ζωή των φτωχών ανθρώπων η περικοπή οποιασδήποτε βοήθειας».

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΣ

Ντάρελ Ισα 464 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Ο 60χρονος Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Καλιφόρνιας Ντάρελ Ισα είναι το πιο πλούσιο μέλος του Κογκρέσου με περιουσία 464 εκατ. δολάρια, την οποία απέκτησε κυρίως από το αντικλεπτικό Vσύστημα για τα αυτοκίνητα Viper που πουλάειη εταιρεία του. Ο Ισα έχει καταγωγή από τον Λίβανο και είναι γιος μεταναστών.

Ντέιβιντ Βαλαντάο χρεη 12,1 εκατ. δολαρια

Ο 36χρονος βουλευτής Ντέιβιντ Βαλαντάο, Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια, θεωρείται ο πιο φτωχός από τα μέλη του Κογκρέσου καθώς έχει χρέη περίπου 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από δάνεια που είχε λάβει για την οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοκομικών. Είναι και αυτός γιος μεταναστών από τις Αζόρες που εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ‘70.