Κατ’ εξοχήν σύμβολο ακμής, σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της η σοκολάτα υπήρξε επίσης η πεμπτουσία της επιείκειας και του παράδοξου. Συνδέθηκε τόσο με τον πειρασμό όσο και με την εγκράτεια, με την ελίτ του πνεύματος, με την εκμετάλλευση και με τη δικαιοσύνη, με τον ρομαντισμό και τη μοναχική απόλαυση. Και σήμερα πια τη βρίσκεις παντού, από γλυκά συνδεδεμένα με χριστιανικές γιορτές όπως τα σοκολατένια πασχαλινά αβγά και τα λαγουδάκια, ως συστατικό στα καλύτερα επιδόρπια της υφηλίου, μέχρι και σε λιπγκλός, αρώματα, αφρόλουτρα, σαπούνια και κρέμες για το σώμα. Η χρήση της ανιχνεύθηκε τουλάχιστον το 1000 π.Χ., το κακαόδενδρο μάλιστα από το οποίο προέρχεται θεωρήθηκε από τους Μάγια δώρο των θεών στους ανθρώπους. Η αρχική της μορφή ήταν υγρή καθώς με εντολή του Μοντεζούμα οι υπήκοοί του παρασκεύαζαν ένα χωνευτικό και τονωτικό υγρό από αλεσμένους κόκκους κακάο, νερό, καλαμπόκι και μπαχαρικά. Πολλούς αιώνες αργότερα, τον 18ο αιώνα, ένας σουηδός βοτανολόγος έδωσε στο κακάο την επίσημη –πλην όμως κακόηχη –ονομασία θεοβρώμα, δηλαδή τροφή των θεών. Πράγματι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες υπερ-τροφές του πλανήτη χάρη στις ουσίες που περιέχει. Η σοκολάτα, κυρίως η μαύρη χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης, βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ενισχύει τον εγκέφαλο, χαρίζει ενέργεια, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης (ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους) ενώ επίσης αποδείχτηκε ότι είναι ένα από τα δυνατότερα αφροδισιακά στον πλανήτη.

TIPS

Εύκολο κέικ. Χτυπήστε 2 αβγά με 1/2 φλ. γάλα και 1/3 φλ. λιωμένο βούτυρο, προσθέστε

1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1/3 φλ. κακάο, 1 φλ. ζάχαρη άχνη αφού τα κοσκινίσετε όλα μαζί. Αρωματίστε αν θέλετε με κονιάκ ή και καρδάμωμο. Ψήστε 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα cupcakes μόνο 12-15 λεπτά.

Γλάσο σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 120 γρ. κρέμα γάλακτος (χωρίς να βράσει) και προσθέτουμε 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ώσπου να ομογενοποιηθεί και περιχύνουμε το κέικ.

Κλασική μους. Σε μπεν μαρί βάζετε να λιώσει 250 γρ. κουβερτούρα (70%) μαζί με 10 ml κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Χτυπάτε 4 ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους. Ανακατέψτε απαλά με τη λιωμένη σοκολάτα και βάλτε τη μους στο ψυγείο μερικές ώρες. Προαιρετικά προσθέστε 200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί. Μοιράστε σε 6 μπολ και σερβίρετε. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα γάλακτος, λευκή, με καραμέλα ή πραλίνα.