Ενα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς των αγροτών αφού προηγουμένως τής ασκήθηκε διακομματική πίεση ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Οι ελαφρύνσεις στη φορολόγηση των αγροτών αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, υπό την απειλή της επέκτασης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών είχε προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές και εξ αυτού του λόγου ήδη το ΠαΣοΚ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Με ανακοίνωσή του, βεβαίως, το ΠαΣοΚ αναγνωρίζει ως θετικές τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βελτιώσεις στο φορολογικό των αγορών, επισημαίνει ωστόσο ότι «αν οι αλλαγές αυτές είχαν γίνει και νωρίτερα θα είχε αποφευχθεί μια μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στον αγροτικό κόσμο».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το μήνυμα είναι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί – εν προκειμένω ο κ. Στουρνάρας – πριν λάβουν αποφάσεις πρέπει να τις συζητούν και στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς.

Στο θέμα παρενέβη και η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας διά του Βαγγέλη Αποστόλου πως η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια.

Τέλος στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων από τους αγρότες έβαλε χθες η κυβέρνηση, κρατώντας μόνο την υποχρέωση τήρησης στοιχείων για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν διευκολύνσεις αναφορικά με τη συχνότητα υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων και δηλώσεων ΦΠΑ, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μείωση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 27,5%.

Με τον τρόπο αυτόν οι αγρότες γλιτώνουν 400-500 ευρώ τον χρόνο, όσα δηλαδή θα χρειάζονταν για την τήρηση των βιβλίων τους και την υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων κάθε μήνα από λογιστές αλλά και επιπλέον 650 ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος.

Παρά τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, μετά την κατάργηση του τεκμαρτού προσδιορισμού, θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής στους κόλπους των αγροτών όπου τα προηγούμενα χρόνια το έδαφος ήταν παραπάνω από πρόσφορο.

Ενδεικτικό των δυνατοτήτων απόκρυψης αγροτικών εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι επτά στους δέκα αγρότες δήλωσαν το 2012 εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ ενώ οι μεγαλο-αγρότες με εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είναι πανελλαδικά μόνο τέσσερις.

«Το νέο φορολογικό πλαίσιο σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους και διασταυρώσεις θα αποκαλύψουν τα κρυφά εισοδήματα» υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Καραγιώργη Σερβίας, κάνοντας λόγο για βελτιώσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες.

Εύλογο είναι το ερώτημα, βέβαια, αν πράγματι οι βελτιώσεις ήταν αναγκαίες γιατί δεν έγιναν εξαρχής και ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών επιδίδεται στο γνωστό γράψε – σβήσε.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Οι χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι οποίες μένει να αποσαφηνιστούν πλήρως με την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου, βγάζουν από το κάδρο των υποχρεώσεων των αγροτών την τήρηση βιβλίων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι αγρότες με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 15.000 ευρώ έχουν υποχρέωση τήρησης στοιχείων (τιμολόγια) από τα οποία θα προκύπτει το ετήσιο εισόδημά τους. Σε αυτό το εισόδημα θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 13%.

Στην προηγούμενη απόφαση, η οποία είχε εκδοθεί μόλις στις 18 Ιανουαρίου σε εφαρμογή των διατάξεων νόμου που ισχύουν από το περασμένο καλοκαίρι, τα όρια για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων είχαν προσδιοριστεί συνδυαστικά σε 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.

Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, το εισοδηματικό όριο διευρύνεται στις 15.000 ευρώ και απαλείφεται η υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Οσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 15.000 ευρώ θα πρέπει να τηρούν στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημά τους.

Η απάλειψη των βιβλίων ερμηνεύεται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ως μια κίνηση με την οποία μειώνονται τα βάρη διεκπεραίωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των αγροτών.

Με το ίδιο σκεπτικό άλλωστε – της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων – όπως εξηγείται αρμοδίως, η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων εξόδων θα είναι σε ετήσια βάση, όπως και η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ σε αντιδιαστολή με την ανά μήνα υποχρέωση των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών. Καταστάσεις εσόδων θα υποβάλλονται όποτε υπάρχουν έσοδα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το νέο σύστημα μπλοκάρει την κλασική κομπίνα των υπερτιμολογήσεων αγροτικών προϊόντων προκειμένου να εισπραχθούν μεγαλύτερες επιστροφές ΦΠΑ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν: «Αν κάποιος πάει να κλέψει τον ΦΠΑ και σε συνεννόηση με τον έμπορο προχωρά σε υπερτιμολόγηση θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο φόρο καθώς θα αυξήσει τον τζίρο του».