Μηδενικό κόστος είχε το 85% της μετακίνησης των ποδοσφαιριστών στο πρόσφατο χειμερινό παράθυρο της μεταγραφικής περιόδου.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σύστημα Ταυτοποίησης Μεταγραφών (TMS) της FIFA υπογραμμίζουν την προσπάθεια των συλλόγων να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες με το μικρότερο κόστος.

Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι η αύξηση κατά 36% που παρουσίασαν οι μετακινήσεις παικτών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 και η ταυτόχρονη μείωση κατά 30% του κόστους.

Τον φετινό Ιανουάριο έγιναν 2.631 διεθνείς μεταγραφές (το TMS δεν υπολογίζει τις εσωτερικές μετακινήσεις) που κόστισαν που κόστισαν 256,4 εκατ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αποδείχτηκαν οι πιο δραστήριοι στην αγορά: απέκτησαν 1.113 παίκτες έναντι 197 εκατ. ευρώ και παραχώρησαν 1.241 για 200 εκατ. ευρώ. Η πιο ακριβή μεταγραφή πάντως είναι εσωτερική. Πρόκειται για την απόκτηση του Ισπανού Χουάν Μάτα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία έδωσε στην Τσέλσι 45 εκατ. ευρώ. Εβδομη πιο ακριβή μεταγραφή ήταν του Κώστα Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ (15,2 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ανασκόπηση των μεταγραφών που έκανε η οικονομική σχολή ESADE της Βαρκελώνης (υπολογίζει και τις εσωτερικές μεταγραφές), οι αγγλικές ομάδες ξόδεψαν 12 φορές περισσότερα από τις ισπανικές οι οποίες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατέλαβαν την τελευταία θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων στη μεταγραφική δαπάνη.

Η Πρέμιερ Λιγκ ξόδεψε 150 εκατ. ευρώ, η Λιγκ 1 53 εκατ., η Serie A 42 εκατ., η Μπουντεσλίγκα 33 εκατ. και η Πριμέρα Ντιβισιόν 12 εκατ. ευρώ.