Με καρφιά και υπαινιγμούς περί διαφθοράς και στη Γερμανία απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος στον γερμανό αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τις αιτιάσεις του ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στοιχεία.

«Η Ελλάδα δεν είναι ασύντακτο κράτος. Εχουμε προβλήματα διαφθοράς, ας πούμε; Εχουμε ναι. Αλλά αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως μια μεγάλη γερμανική εταιρία, η Siemens, η Ferrostahl, η ΜΑΝ, η Daimler Chrysler… Αραγε, ποιος είναι αυτός που έχει το πρόβλημα; Γιατί το έχουμε μόνο εμείς;» εξανέστη ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Στρασβούργο σε ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ακολούθως είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, στη ζώνη του ευρώ, το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων και αυτό για να μπει η Ιταλία, η οποία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα και διερωτήθηκε: «Για ποιο μέγεθος του ελληνικού δημοσίου χρέους μιλάμε; Το ελληνικό, σε απόλυτους αριθμούς είναι 330 δισ. ευρώ. Οι τρεις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης έχουν συνολικά δημόσιο χρέος 7 τρισ. ευρώ»!

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα γίνεται το γήπεδο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός αφανής ή εμφανής, θεσμικός, πολιτικός, οικονομικός και νομισματικός».