Στην Ελιά προσχωρεί η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα έπειτα από σχετική εισήγηση του Ανδρέα Λοβέρδου και απόφαση της Πολιτικής Ομάδας του κόμματος, την ώρα που ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιμένει στην πρόσκλησή του για συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ στην ενιαία Διάσκεψη της Κεντροαριστεράς.

Στελέχη της Νέας Ελλάδας ακούγοντας την εισήγηση του κ. Λοβέρδου εξέφρασαν την αγωνία τους για το εάν η σχετική απόφαση συνιστά επιστροφή στο ΠαΣοΚ και ζήτησαν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του κόμματός τους ότι δεν πρόκειται να επισυμβεί κάτι τέτοιο. Ο ίδιος απάντησε ότι «συμμετέχουμε στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς (Ελιά) αυτόνομα, ισότιμα, διακριτά και με πλήρη αυτονομία», συμπληρώνοντας ότι «δεν πηγαίνουμε στο ΠαΣοΚ ούτε στους 58. Παραμένουμε ως έχουμε».

Από το Στρασβούργο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είπε ότι το ΠαΣοΚ παίρνει μια μεγάλη πρωτοβουλία ενόψει των ευρωεκλογών και επιθυμεί να συγκεντρώσει το σύνολο της ελληνικής Κεντροαριστεράς, των Ελλήνων που πιστεύουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Ολα τα κόμματα, οι κινήσεις, τα πρόσωπα να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο» είπε τονίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά και με τον κ. Σουλτς και με τον κ. Σβόμποντα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε ότι στόχος είναι να οργανωθεί μια ενιαία Διάσκεψη και να αναδειχθεί ένα ψηφοδέλτιο δυναμικό, ανανεωμένο και με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Ομως κατέστησε σαφές στη ΔΗΜΑΡ πως ο δρόμος προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς περνάει ακόμη και μέσα από την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών. Οπως είπε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στηρίζουν την ευρωπαϊκή, υπεύθυνη γραμμή της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής «και άρα δεν στηρίζουν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ενδιάμεσες επαμφοτερίζουσες καταστάσεις που υποστηρίζουν κάποια πρόταση που αθροίζεται στις δυνάμεις της λεγόμενης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης και δεν έχουν σχέση με την υπευθυνότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Πάντως, η ΔΗΜΑΡ ακολουθώντας τον δρόμο του τρίτου πόλου αποφάσισε έπειτα από σύσκεψη που έκανε το απόγευμα στα γραφεία της με τη συμμετοχή των συμμάχων της να προχωρήσει άμεσα στη συγγραφή της διακήρυξης του τρίτου πόλου από τη στιγμή που οι όροι της συγκρότησής του εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Στη χθεσινή σύσκεψη παρουσία των κ.κ. Καστανίδη, Μπεγλίτη, Τσαμουργκέλη, Σωτηρέλη, Μανίκα και Σταυρακάκη αποφασίστηκε ο τίτλος του ευρωψηφοδελτίου να φέρει την ονομασία ΔΗΜΑΡ αλλά και τη λέξη Ενότητα που θα συνοδεύεται από κάποιον επιθετικό προσδιορισμό. Επίσης στη συνεδρίαση συζητήθηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, η σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

ΑΠΩΛΕΙΑ. Ωστόσο, η πολιτική κίνηση του Δικτύου Π 80 γνωστοποίησε ότι δεν θα πάρει μέρος στον τρίτο πόλο. Επειτα από συνάντηση που είχε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της με τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «η συγκρότηση ενός ακόμη «πόλου» της Κεντροαριστεράς από τη ΔΗΜΑΡ, απέχει πολύ από το big bang μιας νέας πολιτικής κίνησης στην οποία προσβλέπουμε. Για τον λόγο αυτό, διευκρινίσαμε ότι το Δίκτυο Π 80 δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε μία τέτοια κίνηση».

Με δηλώσεις του στον Βήμα FM ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι η Κεντροαριστερά για να αποκτήσει ξανά ένα ευρύτερο ακροατήριο, πρέπει να μιλήσει για θέματα που σχετίζονται με το ηθικό βάρος όπως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και για τη θέσπιση μιας διαδικασίας αιτιολόγησης για τα οικονομικά των κομμάτων.

Το ναυάγιο

Οι εξελίξεις στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα οριστικοποίησαν το ναυάγιο στις διαβουλεύσεις της με

τη Δημοκρατική Αριστερά. Οπως ανέφερε χθες το βράδυ ο κ. Λοβέρδος, η πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου για την ονομασία του ενιαίου σχηματισμού δεν συνιστούσε τίποτε άλλο από την ένωση κάποιων δυνάμεωνμε ένα κόμμα