Πρώτα ήταν το σοκ, το πάγωμα της Αμερικής και του κόσμου της Εβδομης Τέχνης για την ξαφνική απώλεια ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου. Και τώρα ο κιτρινισμός, στα όρια της βεβήλωσης του νεκρού.

Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν για τον αιφνίδιο θάνατο του 46χρονου ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, το άρθρο του σκανδαλοθηρικού National Enquirer με την υποτιθέμενη συνέντευξη του Μπαρ Κατζ, του θεατρικού συγγραφέα και φίλου του που τον βρήκε νεκρό στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, υπήρξε αναμφίβολα το πιο κίτρινο, σε βαθμό που ήδη να έχει οδηγήσει σε μια αγωγή 50 εκατ. δολαρίων.

Στο εξώφυλλό του το National Enquirer έγραφε: «Hidden Gay Life» («Κρυφή ομοφυλόφιλη ζωή»). Στο δημοσίευμα, ο Μπαρ Κατζ, ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν ζωντανό, εμφανίζεται να έχει πληρωθεί από το περιοδικό προκειμένου να δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη.

Σε αυτήν αναφέρει ότι ο Χόφμαν και αυτός ήταν «ζευγάρι» και πως το Σαββατοκύριακο του θανάτου του ήταν μαζί – σκέφτονταν να πάνε στον τελικό του αμερικανικού φούτμπολ, το περίφημο Σούπερ Μπόουλ που γινόταν στη Νέα Υόρκη – και ότι ο Χόφμαν έπαιρνε συνεχώς κοκαΐνη.

Το σοκ από τη δημοσίευση υπήρξε μεγάλο. Και ο Κατζ έχει ήδη περάσει στην αντεπίθεση: Υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα δεν είναι παρά ένας λίβελος που υποστηρίζει ψευδώς πως ο ίδιος έδωσε «αποκλειστική συνέντευξη» στο περιοδικό. Ο θεατρικός συγγραφέας κατέθεσε αγωγή απαιτώντας από το NE αποζημίωση 50 εκατ. δολαρίων.

«Το άρθρο είναι τελείως ψευδές. Δεν υπήρξε συνέντευξη. Ο Μπαρ Κατζ και ο Χόφμαν δεν υπήρξαν ποτέ εραστές. Ο Μπαρ Κατζ δεν είδε ποτέ τον Χόφμαν να παίρνει κοκαΐνη τη νύχτα του θανάτου του, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα» ανέφεραν άνθρωποι από το περιβάλλον του Κατζ, οι οποίοι μίλησαν στη New York Daily News. Oι ίδιοι ανέφεραν ότι ο Κατζ είναι σε συνεχή επαφές με τους δικηγόρους του για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Η υπεράσπιση του Κατζ δήλωσε: «Το άρθρο είναι αηδιαστικό. Την ώρα που η οικογένεια του Χόφμαν και οι φίλοι του θρηνούν, το Enquirer ψάχνει να βγάλει χρήμα δημοσιεύοντας ψέμματα. Το χειρότερο είναι πως το Enquirer έστειλε και δελτίο Τύπου με την αποκλειστική ιστορία ώστε να πουλήσει περισσότερα αντίτυπα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται το βραδύ»

Ο Μπαρ Κατζ όντως είναι ο άνθρωπος που βρήκε νεκρό τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν την Κυριακή. Ο 46χρονος βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός δεν συνάντησε ποτέ τα τρία του παιδιά και τη σύντροφό του Μίμι Ο’ Ντόνελ το πρωί της Κυριακής, όπως είχαν συνεννοηθεί.

O Κατζ ζήτησε από τον διαχειριστή του κτιρίου να ανοίξει το διαμέρισμά του Χόφμαν και βρήκε τον φίλο του νεκρό στο μπάνιο.

Λίγες ώρες προτού το National Enquirer δημοσιεύσει το κατάπτυστο, όπως φαίνεται, άρθρο, ο Κατζ αναρτούσε στη σελίδα του στο facebook μια φωτογραφία του με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν γράφοντας «Είναι τόσο όμορφος».

Στο μεταξύ, χωρίς να εξακριβώσει την αιτία θανάτου του Χόφμαν ολοκληρώθηκε η νεκροτομή στη σορό του ηθοποιού, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης.

Η ίδια εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι για τον καθορισμό της ακριβούς αιτίας και των συνθηκών θανάτου του Χόφμαν θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων θα χρειαστούν μέρες για να εκδοθούν.

Την Τρίτη η Δίωξη Ναρκωτικών δημοσιοποίησε φωτογραφίες με σακουλάκια με ναρκωτικά που βρέθηκαν στο σπίτι του Χόφμαν τη μοιραία Κυριακή.