Εκπτωση της τάξης του 14% – 16% φαίνεται ότι προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα – και ίσως οριστική – πρόταση της Gazprom για την οποία θα ενημερώσει επισήμως σήμερα Πέμπτη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Στη σκιά του θορύβου που προκάλεσε χθες η ανακοίνωση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της Χ. Σαχίνη, ο τελευταίος ενημερώνει σήμερα την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την τελευταία πρόταση των Ρώσων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες κάνει λόγο για τιμή κοντά στα 395 δολάρια τα χίλια κυβικά, κάτι που μεταφράζεται σε έκπτωση 14% συγκριτικά με τα 465 δολάρια, τα οποία πληρώναμε στη Gazprom το δ’ τρίμηνο του 2013.

Αν και η τιμή απέχει από τα 383 δολάρια που ήταν πέρυσι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μαζί με τη Βρετανία (σσ : ο μέσος όρος της ηπειρωτικής Ευρώπης ήταν 394 δολάρια), εντούτοις κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν μάλλον ικανοποιημένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διεκδίκησης.

Εξηγούν ότι η απόσταση από τα 383 δολάρια δεν μπορεί να γεφυρωθεί εύκολα, αφού άλλη διαπραγματευτική δύναμη έχουν χώρες που αγοράζουν ετησίως από τη Gazprom 40 δισ. κυβικά μέτρα, και άλλη η Ελλάδα, που αγοράζει 2,5 δισ. κ.μ.

Πάντως, μια τιμή κοντά στα 395 δολάρια είναι καλύτερη από εκείνη με την οποία προμηθεύεται η γειτονική Βουλγαρία, καθώς και εκείνη με την οποία αγοράζει αέριο η Τουρκία, μια χώρα με πενταπλάσια κατανάλωση συγκριτικά με την Ελλάδα.

Εκείνο που μένει να φανεί από την σημερινή παρουσίαση Σαχίνη στο ΥΠΕΚΑ είναι κατά πόσο το κείμενο της Gazprom θα δίνει δυνατότητα για νέα διαπραγμάτευση ή θα αποτελεί την οριστική της πρόταση.

Ποσότητες

Η συμφωνία που διαπραγματεύονται τα δύο μέρη αφορά 3 δισ. κ.μ. αερίου το χρόνο, ενώ οι Ρώσοι φέρονται να αποδέχονται το ελληνικό αίτημα για αλλαγή των όρων της ρήτρας «take or pay», δηλαδή μείωση των ποσοτήτων που πρέπει να πληρώσουμε ανεξάρτητα αν θα τις καταναλώσουμε υποχρεωτικά.

Η ρήτρα παραμένει, δεν φεύγει, απλώς μειώνεται η ποσότητα της υποχρεωτικής αγοράς και πληρωμής του αντιτίμου. Σήμερα, η Ελλάδα υποχρεούται να πληρώνει όλη την ποσότητα που έχει συμφωνήσει να αγοράζει ετησίως, παρ’ ότι λόγω της κρίσης οι ποσότητες κατανάλωσης έχουν υποχωρήσει δραματικά.

Πάντως, αμέσως μετά την σημερινή επίσημη ενημέρωση από την διοίκηση της ΔΕΠΑ, το ΥΠΕΚΑ θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.