Την πρώτη αιτία θανάτου από διατροφική αντίδραση, την παιδική αλλεργία στα φιστίκια, κατάφεραν να «νικήσουν» για πρώτοι φορά ειδικοί από το Νοσοκομείο Αντεμπρουκς του Κέιμπριτζ. Επικεφαλής της πρωτοποριακής θεραπευτικής αγωγής ήταν η ανοσολόγος Κατερίνα Αναγνώστου. 
Η αλλεργία στα φιστίκια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς υπολείμματα από φιστίκια υπάρχουν σε πάρα πολλά από τα έτοιμα τρόφιμα και γλυκά που πωλούνται είτε σε σουπερμάρκετ είτε σε εστιατόρια. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα αναγράφουν και υπογραμμίζουν στα συστατικά τους την ένδειξη «ίσως περιέχει υπολείμματα φιστικιού».
Επιπλέον, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα το ένα στα οκτώ παιδιά πάσχει από τροφικές αλλεργίες, οι οποίες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι στους ενηλίκους.
Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, τα παιδιά που έχουν αλλεργία γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο οτιδήποτε δεν προέρχεται από την κουζίνα του σπιτιού τους και οι ενήλικοι πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.
Στόχος της μελέτης ήταν να «εκπαιδευθεί» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την πρωτεΐνη που περιέχουν τα φιστίκια. Ετσι, οι ειδικοί έδιναν κάθε μέρα μία ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού (τόσο μικρή που ισούται με το ένα 70ό ενός φιστικιού).  
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας σηματοδοτούν την πρώτη καλά ελεγχόμενη και ακριβής αντίδραση στην απευαισθητοποίηση που μπορούμε να προκαλέσουμε στο φιστίκι», εξηγεί η κυρία Αναγνώστου, υπεύθυνη της μελέτης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, μετά τους έξι μήνες λήψης καθημερινώς απειροελάχιστων ποσοτήτων πρωτεΐνης φιστικιού, το 84%-91% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη μπορούσαν να ανεχθούν 0,8 γρ. σκόνης φιστικιού χωρίς να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση. Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι το ποσοστό επιτυχίας της ανοσοποίησης, δηλαδή εμβολιασμού, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε ως πρώτο θέμα στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από