ΗΠενέλοπε Κρουθ δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε σουπερστάρ. Η καριέρα της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα μεταξύ μικρών ρόλων και άτυχων παραγωγών και χρειάστηκε ένας «από μηχανής Θεός» σκηνοθέτης, που τυχαίνει να είναι και συμπατριώτης της, Ισπανός, για να την κάνει γνωστή στην ευρωπαϊκή αγορά. Ακόμα και το Οσκαρ που κέρδισε για την ερμηνεία της στην ταινία «Βίκι, Χριστίνα, Μπαρτσελόνα» ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Γούντι Αλεν, που φημίζεται για την ευρωπαϊκότροπη ματιά του. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί στη χώρα της να θεωρείται ως ένα από τα πιο δυνατά εξαγώγιμα προϊόντα, και ας έχει τα τελευταία χρόνια αποσυρθεί προσωρινά από την υποκριτική για χάρη της οικογένειάς της.

Το γεγονός αυτό μάλλον σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου Korat Comics, που ετοιμάζονται να λανσάρουν στην ισπανική αγορά την εικονογραφημένη βιογραφία της, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το συγκεκριμένο είδος στην Ιβηρική. Οι σκιτσογράφοι Μανουέλ Ντίαθ και Ερνέστο Λόρα μαζί με τη ζωγράφο Εστέρ Σαλγουέρο, αφού απέκτησαν αρκετή πείρα εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω σε αντίστοιχα πρότζεκτ, όπως η ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι και της Αντέλ μέσα από σκίτσα, επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να αναπαράγουν αυτό το μοντέλο.

Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Ιανουαρίου, έβαλαν τις τελικές υπογραφές στη σύσταση της εταιρείας τους και ξεκίνησαν το σχέδιό τους, πάντα με πρωταγωνίστρια τη 40χρονη ηθοποιό. «Σκεφτήκαμε ότι για το ξεκίνημά μας το καλύτερο πρόσωπο θα ήταν η Πενέλοπε Κρουθ, γιατί είναι ένας άνθρωπος που με πολλή προσπάθεια πραγματοποίησε το όνειρό του και θριάμβευσε εντός και εκτός Ισπανίας. Είναι μια μαγική περίπτωση» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου.

Το βιβλίο «Πενέλοπε Κρουθ: Βιογραφίες του κινηματογράφου» θα κυκλοφορήσει στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας τον προσεχή Μάρτιο και θα διατίθεται αντί τριών ευρώ. Αν δουν ότι η ζήτηση για το έργο είναι αυξημένη και άρα το κοινό έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά τους, τότε θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα κόμικς και στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Στις 22 σελίδες του περιλαμβάνονται σκίτσα μεγέθους 17×24 εκατοστά το καθένα, που αποτυπώνουν στο χαρτί τις πιο σημαντικές στιγμές της ισπανίδας σταρ: από την εμφάνισή της στο βιντεοκλίπ του γκρουπ Μecano τη δεκαετία του 1980 μέχρι το Οσκαρ και τη γέννηση των δύο παιδιών της.

Αν και οι υπεύθυνοι του Korat Comics ισχυρίζονται πως έκαναν ενδελεχή έρευνα μέχρι να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δεν κατόρθωσαν να λάβουν την επίσημη άδεια της Κρουθ, αφού η επικοινωνία με τον εκπρόσωπό της ήταν δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν κανονικά τις προετοιμασίες της έκδοσης. Αλλωστε οι τελικοί κριτές του βιβλίου θα είναι οι θαυμαστές της μαδριλένας καλλιτέχνιδας, που θα πληρώσουν για να το αποκτήσουν. Αφήστε που, όπως δήλωσαν οι σκιτσογράφοι, «ήταν πολύς ο κόπος μέχρι να βρούμε τις κατάλληλες βιβλιογραφικές πηγές. Από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολύ εξωτερικά. Τα χείλη της, αυτός ο αισθησιασμός που έχουν, είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν». Να άφηναν τόσο ψάξιμο να πάει χαμένο;