Την ίδια ώρα που ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτιζε σε θετικές δηλώσεις για την πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου, του «πιο δημοκρατικού ευρωπαϊκού θεσμού το οποίο έκανε το βήμα που η ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», όπως δήλωσε, συστήνοντας την επιτροπή που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικας, ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης, αυστριακός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Οτμαρ Κάρας άφηνε σοβαρά έκθετο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλούμενος την συνάντησή που είχαν στο Στρασβούργο με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσίασε -παρότι του ζητήθηκε- καμία εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε κριτική.

Αντιθέτως – όπως είπε χαρακτηριστικά ο Οτμαρ Κάρας – ο Αλέξης Τσίπρας στην ωριαία συζήτηση που είχαν μαζί του ο ίδιος ως επικεφαλής αλλά και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, δήλωσε απλά ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τι είπε -επί λέξει- ο Οτμαρ Κάρας

Απαντώντας λοιπόν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο και την τρόικα, είπε επί λέξει:

«Συναντηθήκαμε στον Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα επί πάνω από μία ώρα και τον ρωτήσαμε ‘’ποια είναι η εμπειρία σας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα’’ και επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω. Είχαμε αυτή τη συζήτηση, πάνω από μία ώρα».

Στο σημείο αυτό, αν και ο Οτμαρ Κάρας μιλούσε στα αγγλικά, ωστόσο η γερμανική προφορά του προκάλεσε μεταφραστική σύγχυση, η οποία οφείλεται στο ότι ενώ αναφερόταν στον «κύριο Τσίπρα», η διερμηνέας νόμισε ότι άκουσε τη λέξη «Zypern» (όπως λέγεται η Κύπρος στα Γερμανικά). Γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των παρισταμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε άλλωστε αργότερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «αν είχε αναφερθεί στον κ. Τσίπρα θα τον είχαμε διώξει κακείν κακώς». Σημειώνεται ότι παρόντες εκείνη τη στιγμή στη συνεδρίαση που γινόταν στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, όπως και η βουλευτής του κόμματος Νάντια Βαλαβάνη

Μάλιστα επικράτησε αλαλούμ και χρειάστηκε –μερικές ώρες αργότερα- διευκρίνιση του ευρωπαίου αξιωματούχου σε δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο Plaza της Πλατείας Συντάγματος όπου διαμένει, ο οποίος είπε ότι «δεν θα μπορούσα να συναντηθώ με χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι αναφερόταν στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σφοδρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με σφοδρή ανακοίνωση, απαντώντας στον ισχυρισμό του Οτμαρ Κάρας.

Με κοινή τους δήλωση, οι Νίκος Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήρισαν «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του Οτμαρ Κάρας εναντίον του ΑλέξηΤσίπρα, τονίζοντας ότι «γεννούν ερωτηματικά».

«Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.

»Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο.

»Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου.

»Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.

»Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

»Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα» κατέληξαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση»

Να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του…) Ότμαρ Κάρας συνοδεύονταν από μέλη/εισηγητές της επιτροπής –που εκπροσωπούν και τις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου- και είναι οι ευρωβουλευτές Χόαγκ Κοκ από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νιλς Τόρβαλντς από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Φίλιπ Λάμπερτς εκ μέρους των Πρασίνων και Γιούργκεν Κλούτε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Κατά τα λοιπά, ο Οτμαρ Κάρας τόνισε ότι «η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης». «Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς», τόνισε, ενώ απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» προσφέροντας έτσι την νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας της. Από εκεί και πέρα, είπε ότι «αναζητούμε ένα εργαλείο που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο».

«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και έτσι τα κοινοβούλια θα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε πως «δεν είναι σωστό ότι ερχόμαστε τώρα στο τέλος της κρίσης» λέγοντας ότι από το 2011 «ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την δημοσιονομική κρίση και συντάξαμε σχετική έκθεση». «Έχουμε έρθει τρεις-τέσσερις-πέντε φορές», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρωτοβουλία για να ασκήσουμε το δικαίωμα ελέγχου».

Ο συνεισηγητής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, τόνισε ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «έχει παραβιαστεί» επισημαίνοντας ότι ως επιτροπή «εστιάζουμε στις θεσμικές διαστάσεις». Επίσης είπε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανέτοιμη για την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους θα έχετε για δεκαετίες προγράμματα λιτότητας».

Σε παρέμβασή του το μέλος του κλιμακίου Νιλς Τόρβαλντς σχολίασε ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ για να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους», ωστόσο παραδέχθηκε ότι «θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη».

Σφοδρή κριτική από Λαφαζάνη

Νωρίτερα, σφοδρή κριτική είχε ασκήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λέγοντας ότι «μας θυμηθήκατε ως ευρωκοινοβούλιο μετά από 4 ολόκληρα χρόνια μνημονιακής τραγωδίας, που η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Ευρωκοινοβούλιο ότι «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία, μια μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας σε ειρηνική περίοδο».

«Ήρθατε από το ξενοδοχείο Plaza στην Βουλή. Θα ήταν καλό να περπατήσετε τους δρόμους της Αθήνας με τους άστεγους και τους εξαθλιωμένους», είπε στον Οτμαρ Κάρας και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι τα σωτήρια έργα της ‘’δικτατορίας’’ που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. με την συμβολή του ΔΝΤ».

Επίσης, είπε: «Η συμπεριφορά της Ε.Ε. και της Γερμανίας ήταν συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και κάτι χειρότερο, διότι τα προγράμματα της υποτιθέμενης διάσωσης δεν έχουν καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση. Επιβλήθηκαν. Συμφώνησαν (οι κυβερνήσεις) με το πιστόλι στον κρόταφο: ότι αν δεν τα δεχθείτε θα χρεοκοπήσετε».

Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των μνημονίων ότι «ποτέ δεν έθεσαν τα προγράμματα της τρόικας υπό την κρίση του λαού» και κάλεσε τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν τις «μυθοπλασίες» που ακούγονται για την Ελλάδα με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα: «Είμαστε στον 4ο χρόνο και φως στην άκρη του τούνελ με τρόικα και λιτότητα δεν υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση συζητάει την λήψη νέων μέτρων που δεν αντέχει ο ελληνικός λαός».

Τέλος, τόνισε ότι «έχει υπονομευθεί η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο δεν παίζει το ρόλο του». «Δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αλλά η τρόικα», επισήμανε κλείνοντας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

– Στην παρέμβασή του ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι «άμα έρθετε του χρόνου στην Ελλάδα θα δείτε ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα αλλά πολύ χειρότερα και αυτό δεν σας το λέει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση». Και υπογράμμισε ότι «η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες πράξεις όπως η πρόταση του ΔΝΤ για ‘’κούρεμα’’ ή η επιστροφή στην χώρα των καταθέσεων με εγγυήσεις».

Ο διάλογος με τους βουλευτές

Στη συνέχεια, και μετά τις πρώτες τοποθετήσεις όλων, οι ευρωβουλευτές απάντησαν σε ερωτήσεις βουλευτών.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο Χόαγκ Κοκ υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πολιτική της μόνιμης λιτότητας είναι να αναδιαρθρωθεί άμεσα το ελληνικό δημόσιο χρέος. «Αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος θα έχετε για δεκαετίες πολιτικές λιτότητας» είπε ο γάλλος ευρωβουλευτής. Επισήμανε ωστόσο ότι δεν αρκεί η αναδιάρθρωση και απαιτείται η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Οι δύο συνεισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου πάντως, Κάρας και Κοκ, τάχθηκαν υπέρ της αντικατάστασης της τρόικας από κοινοτικούς μηχανισμούς που θα υφίστανται πολιτικό έλεγχο. Παραδέχθηκαν μάλιστα ότι η τρόικα αποτελεί ένα διακυβερνητικό εργαλείο που δεν απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και χαρακτήρισαν «προσωρινή» την λειτουργία της.

Από την πλευρά του ο Οτμαρ Κάρας υποστήριξε ότι η τρόικα ήταν απαραίτητη για την έκτακτη αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα ότι συνέβαλλε στην διάσωση της Ελλάδος. «Η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμά της», είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη λαθών στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Η συνάντηση μεΜεϊμαράκη

«Είναι σημαντική στιγμή για μας το ότι η τρόικα μπαίνει σε μια θεσμική Κοινοβουλευτική λογοδοσία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποδεχόμενος επισήμως στο ελληνικό Κοινοβούλιο την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έχουμε ήδη διαβάσει το σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί και έχουμε πει τις παρατηρήσεις μας. Πιστεύω ότι θα είναι δημιουργική η συνάντηση και η συζήτηση μας σε αυτές τις σκέψεις σας, εννοώ το ερωτηματολόγιο που μας έχετε δώσει και το οποίο ήδη όλα τα κόμματα και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ετοιμάσει τις απαντήσεις τους» ενημέρωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά, εμείς εκπροσωπούμε πολίτες και η ευθύνη μας είναι να προσπαθούμε για περισσότερη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για περισσότερη δημοκρατική νομιμότητα και να ζητούμε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο.

«Ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού και των Εθνικών Κοινοβουλίων εκπροσωπούμε όλους τους φορολογούμενους, επομένως πρέπει να εξετάζουμε που πηγαίνουν τα λεφτά, ποιο είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών και αυτό ακριβώς κάνουμε. Είναι η δική μας ευθύνη να ελέγχουμε όλες τις δραστηριότητες των Ευρωπαϊκών θεσμών» πρόσθεσε αλλά τόνισε παράλληλα ότι «η τρόικα ήταν απαραίτητη, καθώς η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία».

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι γίνεται έλεγχος στο τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται σ’ αυτή αλλά κοιτάμε και μπροστά. «Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται», είπε κλείνοντας.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Χόαγκ Κοκ τόνισε πως «δεν συμφωνούμε υποχρεωτικά με την δράση της τρόικας. Προσωπικά έχω τις αμφιβολίες μου για πολλά από τα μέτρα που έχουν προταθεί και οι συνάδελφοι μου έχουν διάφορες απόψεις. Και ο μόνος τρόπος για να ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, πως θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να καταθέσει η Ε.Ε σε κάθε κράτος μέλος, είναι βελτιώνοντας τη δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».